Ministerul Justitiei a prezentat joi Guvernului concluziile preliminare privind implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015, precum si stadiul si calendarul elaborarii proiectului Strategiei Nationale Anticoruptie 2016-2020, informeaza Guevernul. Potrivit acestuia, la baza noii Strategii Nationale Anticoruptie 2016-2020 vor sta concluziile si recomandarile facute de evaluatori independenti, care vor examina obiectivele Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015, impactul, eficienta si eficacitatea masurilor de implementare, durabilitatea rezultatelor.

Ministerul Justitiei a inceput consultarile pentru implicarea institutiilor publice centrale si locale, a mediului de afaceri si a societatii civile in elaborarea noii Strategii Nationale Anticoruptie 2016-2020 si estimeaza ca in luna mai noul proiect va fi lansat spre dezbatere publica, urmand ca in iunie sa fie adoptat de Guvern.

In ceea ce priveste Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015, beneficiul major al aplicarii a fost accentul pus pe implementarea standardelor de integritate. Aproximativ 2500 de institutii publice, respectiv ministere, primarii, autoritati independente, companii cu capital de stat, au lucrat impreuna cu Ministerul Justitiei pentru a gasi cele mai eficiente mecanisme de aplicare a masurilor preventive.

Un alt beneficiu al aplicarii Strategiei este stabilitatea cadrului legislativ si institutional anticoruptie. Aceasta stabilitate, inclusiv sub forma alocarii resurselor bugetare pentru autoritatile specializate- DNA, ANI si Directia Generala Anticoruptie ¬ contribuie la eficienta acestor autoritati, indeosebi in zona de combatere.

Introducerea legislatiei privind valorificarea bunurilor sechestrate si confiscarea extinsa este un alt progres inregistrat in cadrul acestei strategii, dublat de o crestere a indicatorilor inregistrati de procurori si instante in materia recuperarii prejudiciului.

De asemenea, se remarca in aplicarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015 adoptarea masurilor pentru consolidarea institutionala in domenii precum: controlul ex-ante, investigatiile financiare, adoptarea noii legislatii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. A fost incheiat primul acord de partajare a bunurilor confiscate intre Romania si SUA, prin care a fost transferata catre MJ si Structura Antidrog a Politiei Romane suma de 400.000 USD, confiscata de o instanta americana intr-un caz de criminalitate organizata investigat cu ajutorul autoritatilor romane.

La nivelul administratiei publice centrale au fost identificate bune practici, printre care: formularea de catre Curtea de Conturi a 341 de sesizari catre organele de urmarire penala, prejudiciul total rezultat din acestea fiind de 1,340 miliarde euro, crearea, la initiativa Consiliului Concurentei a modulului de licitatii trucate, instrument de lucru axat pe schimbul rapid de informatii intre expertii desemnati de institutiile implicate in domeniul achizitiilor publice.