Guvernul a aprobat joi, printr-o Hotarare, Regulamentul pentru aplicarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Noul Regulament mentine cele patru regimuri de detentie: de maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis. Insa apar o serie de noutati printre care aeea ca detinutii vor putea fi supravegheati electronic la distanta sau vor putea fi audiati prin videoconferinta, in anumite situatii. De asemenea, detinutii care au un comportament bun vor avea dreptul la convorbiri on-line.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, o noua abordare fata de prevederile in vigoare se regaseste in ceea ce priveste schimbarea regimului de executare, incercand sa raspunda, in acest fel, atat necesitatilor de incurajare a resocializarii persoanelor condamnate, dar si posibilitatii reale de a se efectua acest lucru. Un aspect important reglementat este acela al stabilirii regimului de executare insotit de un program de resocializare adaptat fiecarui detinut in parte. Astfel, in functie de durata condamnarii, conduita, personalitatea, gradul de risc, varsta, starea de sanatate, nevoile identificate si posibilitatile de reintegrare sociala ale persoanei condamnate, pentru fiecare in parte se propun diverse programe, care sa urmareasca, in principal, desfasurarea de activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala; instruirea scolara; formarea profesionala, derularea de activitati productive.

Actul normativ contine o serie de elemente de noutate cu privire la aplicarea legii privind executarea pedepselor aflate in prezent in vigoare.

In ceea ce priveste siguranta penitenciarelor, Legea 254/2013 reglementeaza posibilitatea recoltarii probelor biologice prin metode non invazive a corpului detinutului, in cazul in care exista indicii ca acesta a consumat substante stupefiante, alcool ori substante toxice sau a ingerat fara prescriptie medicala medicamente de natura a crea tulburari de comportament. Reglementarea acestei masuri se regaseste in legislatia mai multor state europene. Regulamentul de aplicare a legii arata in detaliu modul in care se face recoltarea probelor biologice si consacra posibilitatea testarii cu aparatul etilotest in vederea stabilirii consumului de alcool, se mai precizeaza in comunicat.

Introducerea prin Lege a posibilitatii audierii prin videoconferinta in cazul in care un detinut se afla in alt penitenciar decat penitenciarul in care se desfasoara a impus necesitatea detalierii in Regulament a procedurii de realizare. Cheltuielile legate de achizitia, functionarea si intretinerea instalatiilor necesare audierii prin videoconferinta sunt suportate de catre Ministerul Justitiei si, dupa caz, Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Potrivit Guvernului, un alt element de noutate detaliat in acest Regulament face referire la supravegherea electronica la distanta, aceste sisteme utilizandu-se pentru:

  • cresterea numarului de detinuti la activitati productive, educative si de asistenta psihologica si asistenta sociala, in conditiile posibilitatii diversificarii acestora;
  • cresterea numarului de persoane care pot fi recompensate cu permisiunea de iesire din penitenciar, in vederea pregatirii reintegrarii sociale a acestora;
  • folosirea eficienta a personalului;
  • cunoasterea locului in care se afla detinutul la un moment dat;
  • depistarea cu usurinta si in timp real a situatiilor de nerespectare a traseelor de deplasare stabilite;
  • cresterea capacitatii de reactie la actiunile detinutilor de sustragere de la executarea pedepselor privative de libertate.

In acest context, au fost prevazute situatiile in care pot fi utilizate sistemele electronice de supraveghere la distanta in cazul persoanelor condamnate, respectiv: daca persoanele condamnate participa la activitati lucrative, educative, de asistenta psihologica, de asistenta sociala, in exteriorul locului de detentie, se deplaseaza pentru acordarea asistentei medicale sau sunt internate in spitale din reteaua publica de sanatate, beneficiaza de permisiunea de iesire din penitenciar etc. Sistemele electronice de supraveghere la distanta se folosesc numai daca indeplinesc cerintele privind securitatea in utilizare, respectarea demnitatii umane si nepunerea in pericol a sanatatii ori integritatii fizice a detinutilor.

Un alt element de noutate se refera la normele privind alimentatia detinutilor. Regulamentul raspunde astfel, si Raportului Avocatului Poporului din decembrie 2015 cu privire la necesitatea respectarii convingerilor religioase ale persoanelor condamnate. Astfel, potrivit noilor reglementari, administratia fiecarui penitenciar va asigura conditii adecvate si personalul necesar pentru prepararea, distribuirea si servirea hranei potrivit normelor de igiena a alimentatiei, in functie de varsta, starea de sanatate, natura muncii prestate, cu respectarea convingerilor religioase ale persoanelor condamnate, se mai precizeaza in comunicat.

In ceea ce priveste dreptul de petitionare si dreptul la corespondenta, Regulamentul prevede ca in cazul exercitarii drepturilor de petitionare si la corespondenta, prin trimiteri postale in alt regim decat cel simplu, cheltuielile sunt suportate in totalitate de catre detinuti.

Detinutii au dreptul sa efectueze, pe cheltuiala lor, convorbiri telefonice de la telefoanele instalate in incinta sectorului de detinere, cu cel mult 10 persoane din exteriorul penitenciarului, atat din tara, cat si din strainatate.

Regulamentul detaliaza noul drept care poate fi exercitat de persoanele condamnate, respectiv dreptul la convorbiri on-line, stabilind categoriile de persoane condamnate, numarul si durata convorbirilor on-line, precum si modalitatea de acordare a acestora.

Categoriile de detinuti care pot beneficia de comunicarile on-line sunt:

  • detinutii care au o buna comportare, participa activ la programele si activitatile de educatie si asistenta psihosociala recomandate in Planul individualizat de evaluare si interventie educativa si terapeutica ori la activitati productive si nu sunt vizitati de membrii de familie sau apartinatori, din cauza distantei mari de la domiciliu la penitenciar sau a altor motive justificate;
  • tinerii din penitenciarele tineri, daca nu sunt vizitati de membrii de familie sau apartinatori, datorita distantei mari de la domiciliu la penitenciar sau a altor motive justificate ;
  • femeile din penitenciarele de femei, daca nu sunt vizitate de membrii de familie sau apartinatori, datorita distantei mari de la domiciliu la penitenciar sau a altor motive justificate aflate in situatii speciale;
  • detinutii internati in penitenciarele-spital, care nu sunt vizitati de membrii de familie sau apartinatori, datorita distantei mari de la domiciliu la penitenciar sau a altor motive justificate.

Reglementarile privind asistenta medicala si examenul medical reiau, cu unele imbunatatiri, prevederile aflate in vigoare. Ca element de noutate a fost introdus tratamentul necesar detinutilor cu tulburari psihice grave care va fi administrat in sectii speciale de psihiatrie. Concomitent cu aceasta categorie se vor desfasura programe de interventie specifice cu personal specializat (medici, psihologi, supraveghetori etc.). Reglementarea legislativa a avut in vedere normele Comitetului European pentru Prevenirea Torturii si Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante, care a subliniat ca un numar ridicat de detinuti prezinta simptome de ordin psihiatric.

O alta noutate introdusa de Regulament se refera la munca in cadrul structurilor de economie sociala, care se desfasoara in baza unui contract individual de munca pe durata determinata. Veniturile realizate de catre detinuti pentru munca prestata in structurile de economie sociala constituie venituri salariale si se impoziteaza conform legislatiei in vigoare. Detinutii vor avea posibilitatea de a se oferi voluntari si de a presta o activitate in interesul comunitatii (de exemplu la ridicarea de scoli sau biserici).

In ceea ce priveste internarea intr-un centru educativ, aceasta masura aduce o serie noutati. In primul rand, regimul de executare este comun tuturor persoanelor internate, cuprinzand insa componente distincte, specifice, adaptate fiecarei persoane internate in parte, astfel incat sa raspunda cat mai bine necesitatilor de dezvoltare fizica si psihica a persoanei respective.

In al doilea rand, Regulamentul dezvolta atributiile consiliului educativ in ceea ce priveste stabilirea si schimbarea regimului de executare a masurilor educative si individualizarea asistentei psihosociale acordate fiecarei persoane internate.