Fostul presedinte Traian Basescu a dezvaluit ca inainte de summit-ul NATO din 2008 SRI a fost dotat "in ritm accelerat", foarte ieftin si cu multe donatii si ca CSAT a decis ca SRI sa fie autoritate nationala pe interceptari pentru ca erau singuri cu "dotarea completa".

SRI - Serviciul Roman de InformatiiFoto: SRI

Potrivit lui Basescu, inainte de summit-ul din 2008 s-a facut o dotare in ritm accelerat, pentru a putea garanta nivelul de securitate cerut de faptul ca erau prezenti liderii tarilor membre NATO, plus sefii statelor partenere NATO, informeaza Agerpres.

Erau 58 de sefi de stat si de guvern la Bucuresti si a trebuit o dotare corespunzatoare unui asemenea eveniment, care s-a facut si "foarte ieftin si cu multe donatii de la parteneri", a adaugat Basescu.

Fostul presedinte a spus in privinta interceptarilor "ca este o decizie corecta a CCR sa incerce sa clarifice articolul 141 din Codul de procedura penala, pentru ca spune: politia si alte organizatii'. Pot fi si organizatii private sau organisme ale statului care nu au in atributiuni unele activitati si sa faca interceptari. Ori Curtea Constitutionala pune in regula. Inainte de acest cod de procedura penala, adica in vechiul cod, nu era mentionata politia sau alte institutii."

"Tacea, fapt pentru care a trebuit sa reglementam lucrurile prin decizii ale CSAT, puse in aplicare pe urma, pentru ca decizia CSAT a fost sa decidem ca SRI este autoritate nationala pe interceptari legate de convorbirile telefonice. Acest lucru a fost generat de faptul ca erau singurii care aveau dotarea completa, ca urmare a Summit-ului NATO din 2008", a afirmat fostul presedinte.