Circulatia rutiera a fost restrictionata joi pe unele strazi din municipiului Targu Mures, dupa ce Asociatia Siculitas, condusa de Izsak Balazs, liderul auto-intitulatului Consiliu National Secuiesc, a anuntat ca va organiza un mars pe strazile orasului si un miting de protest, desi autoritatile locale nu au avizat nicio activitate de acest gen, informeaza Agerpres.

Manifestare Tinutul Secuiesc (foto arhiva)Foto: Agerpres

Potrivit postarilor de pe retelele de socializare, la comemorarea organizata de Ziua Libertatii Secuilor, care va fi urmata de un 'mars si miting pentru autonomie si regionalizare si de protest impotriva actualului plan de reforma administrativa a Romaniei', sunt asteptate sa soseasca in jur de 40.000 de persoane.

La manifestarea de la Targu Mures si-au anuntat participarea, printre altii, europarlamentarul FIDESz, Tokes Laszlo, Marc Gafarot i Monjo, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Gunther Dauwen, directorul Aliantei Libere Europene (European Free Alliance - EFA), Jose Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului National Basc, precum si liderii unor organizatii politice maghiare din Romania.

Gruparea de Jandarmi Mobila Targu Mures a anuntat ca va asigura masuri de ordine si siguranta publica cu ocazia 'manifestarii publice declarata privind comemorarea secuilor martiri', care va fi organizata la circa 3 kilometri de centrul orasului.

'Pentru buna desfasurare a activitatilor comemorative, Gruparea de Jandarmi Mobila Targu Mures recomanda tuturor participantilor sa adopte un comportament civilizat, sa nu se implice in incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii si linistii publice, delimitandu-se de orice forma de violenta verbala sau fizica ce ar putea conduce la manifestari violente', precizeaza un comunicat de presa al jandarmilor.

Prefectul judetului Mures, Lucian Goga, a declarat ca marsul anuntat de Asociatia Siculitas pentru joi, la Targu Mures, nu este autorizat, intrucat declaratia prealabila depusa de organizatori in urma cu un an face obiectul unui dosar aflat in recurs.

'Asociatia Siculitas a depus in data de 2 martie 2015 o solicitare la Primaria Targu Mures pentru organizarea manifestarii din 10 martie 2016. Au primit un raspuns de la Primaria Targu Mures care nu i-a multumit, s-au adresat instantei, instanta s-a pronuntat - dar trebuie mentionat ca a fost in prima instanta - dar municipalitatea a avut termen de recurs. Primaria a facut recurs si ca atare aceasta solicitare de manifestare din 2 martie 2015 este suspendata de drept pana la o pronuntare definitiva si irevocabila a instantei. Din punctul meu de vedere, Asociatia Siculitas poate organiza o manifestare comemorativa la Monumentul Secuilor Martiri, dar daca intentioneaza sa marsaluiasca prin Targu Mures, acel mars va fi neautorizat', a declarat, pentru Agerpres, prefectul Lucian Goga.

Organizatorul principal al manifestarii, Izsak Balazs, a sustinut insa ca desi primaria a atacat cu recurs hotararea favorabila obtinuta in prima instanta de Asociatia Siculitas (care este suspendata de drept pana la finalizarea procesului), va organiza totusi comemorarea, dar si marsul prin oras, de la Monumentul Secuilor pana in centrul municipiului, si un miting in fata Institutiei Prefectului - Judetul Mures.

Atat prefectul judetului Mures, Lucian Goga, cat si primarul din Targu Mures, Dorin Florea, au facut o serie de apeluri la calm si au indemnat populatia sa evite orice actiuni care ar putea provoca tensiuni si ar plasa municipiul 'in zona conflictelor si a dezbinarii'.

Masurile speciale luate de autoritati vin pe fondul evenimentelor din data de 10 martie 2014, cand o parte a participantilor la manifestarea de comemorare a secuilor martiri de la Targu Mures, organizata de Asociatia Siculitas, identificati ca apartinand Organizatiei 64 de Comitate (HVIM) din Harghita si Covasna, au comis acte antisociale dupa ce au pornit intr-un mars neautorizat prin oras.

In 2014, pe parcursul deplasarii catre centrul orasului, unii participanti s-au imbrancit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon si au scandat lozinci cu caracter xenofob.

Dupa aceste incidente, o serie de membri ai formatiunii ungare Jobbik si ai Garzii Maghiare, care au luat parte la manifestare, au fost expulzati, unii primind interdictie de a mai intra pe teritoriul Romaniei.

In anul 2015, municipalitatea a avizat o manifestare comemorativa la Monumentul Secuilor Martiri, insa nu a mai acordat aviz pentru un mars prin oras. Din acest motiv manifestarea a fost anulata, iar Asociatia Siculitas a depus o declaratie prealabila pentru organizarea in 2016 a manifestarii, care este pe rolul instantei de judecata