Hellvig, SRI: Decizia CCR "un impact cert asupra securitatii nationale" / Consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei,
"Curtea Constitutionala decide in numele legii. Asa incepe orice decizie a Curtii Constitutionale din Romania. Din acest motiv, Serviciul Roman de Informatii nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta decizia CCR. Pentru Serviciul Roman de Informatii, principalul instrument in misiunea noastra in serviciul cetatenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune in aplicare aceasta decizie si orice alta hotarare prezenta sau viitoare a Justitiei", afirma seful Serviciului Eduard Hellvig intr-un comunicat de presa.
Ce mai transmite conducatorul SRI:
"SRI va ramane si in mandatul meu o institutie ferma in respectarea tuturor deciziilor instantelor si a statului de drept. Pragmatic, evaluarea noastra este ca aceasta decizie are un impact cert asupra securitatii nationale, avand in vedere corelarea dintre prevenirea amenintarilor la securitatea nationala si contracararea fenomenelor infractionale asociate.
Astfel, in procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, contraproliferare, criminalitate informatica si, nu in ultimul rand, fapte de mare coruptie, ce reprezinta amenintari grave la adresa securitatii nationale.
In acest sens, consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei, in mod special cele privind infractiuni la adresa securitatii nationale si in care s-a cooperat cu SRI, iar institutia noastra a depus eforturi umane si materiale considerabile.
Am convingerea ca toate celelalte institutii au maturitatea si responsabilitatea de a compensa acest recul.
Asigur pe aceasta cale toti partenerii institutionali ca vor beneficia in continuare de sprijinul neconditionat al Serviciului nostru.
Consider ca este datoria mea, in calitate de director, sa ma asigur ca, in perioada ce urmeaza, Serviciul Roman de Informatii isi va adapta directiile de actiune in raport cu provocarile mediului de securitate, urmarind indeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea stricta a dispozitiilor legale existente."
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se va reuni in sedinta de urgenta vineri seara pentru a discuta efectele deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile.
Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care permitea SRI sa faca interceptari in dosarele instrumentate de DNA si alte parchete.
Decizia se aplica proceselor aflate pe rol, ceea ce inseamna ca probele obtinute prin interceptari facute de SRI sau alte servicii se informatii nu vor mai fi luate in calcul de judecatori.
Decizia nu se aplica insa dosarelor in care au fost pronuntate solutii definitive, condamnatii in aceste spete neputand cere revizuirea sentintelor, cu o exceptie: daca au ridicat exceptii similare de neconstitutionalitate pana la publicarea acestei decizii in Monitorul Oficial.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Ascultarile se faceau cu mandat judecatoresc. Deci nu se facea de capul lor. Un judecator stabilea asta.
daca CCR era corecta putea stabili un termen de la care nu se mai putea folosi infrastructura SRI.
Nu dadeau o bula cu efect retroactiv.
Adica munca a zici de procurori va fi cel mai probabil aruncata la cos. Procurori platiti din banii nostri.
Echipamente de ascultare din banii noastri. Judecatori platiti de noi.
Totul pentru a face justitie in tara asta si a opri jaful sistematic.
NU era mai normal la cap sa spuna ca din data x nu se mai poate utiliza infrastructura SRI ca sa aiba timp sa se doteze cine trebuie?
Pe cine in fond deranja actuala situatie? Pe omul de rand cumva? Sictir.
Singurii deranjati erau cei 600 de membri ai cocinei numita momentan parlament. Care nu fac decat sa se apere unul pe celalalt.
Cum se vede acum decizia in cazul Paun sau Medelin? Ca tocmai Paun incepuse sa toarna dureros.
cel putin acum, pare ca mamzel udrea si bica au scapat de ceva presiuni.
cei drept, le-a luat mult sa gaseasca chichita care scoate sri din carti, fara a fi nominalizata institutia.
logica ar impune ca organul legislativ (ce interesant suna "organu") sa se adune de urgenta si sa voteze un amendament la legea respectiva, cu aplicatie retroactiva, astfel incat sa nu fie afectate cercetarile in curs, indiferent ca-i vorba de udrea sau de vreun atentat terorist.
da' de unde logica si urgenta la parlamentarii nostri, in conditiile in care multi din ei (ieri erau vreo 114 in cazul rizea) se simt cu musca pe caciula.
Sunt niste intrebari, nu stiu acum cum e mai bine...
E limpede ca trebuie gasita o solutie urgent, dar nu cred ca demonizarea CCR pentru aceasta Decizie e cea mai buna solutie.
Descoperi ceva ca si serviciu si doar asisti ca un simplu observator?
Ok, am inteles faza cu telefoanele, sunt total de acord ca DNA sau procurorul sa ceara direct companiilor de telefonie inregistrarile si nu prin SRI, dar de la faza asta pana a considera ca toata activitatea SRI nu mai are valoare in fata legii ..... deja suna a tradare.
Ce te faci daca un suspect merge pana in Elvetia ca sa-si depuna lingourile la banca? Pai eu zic sa ii lasam, ca din moment ce depasesc granita DNA nu mai are putere asupra lor.
Mie mi se pare normal ce se intampla, chiar cu riscul ca unele anchete sa fie incetinite. In fond, daca doriti metoda rapida, putem trece si la tortura.
Astept ca Ciolos sa faca un transfer de bani de la SRI la DNA si sa nu ia bani de la sanatate si educatie.
Interceptarile trebuie facute de catre procurori si politistii DIICOT si aprobate de judecatori.Informatiile culese de la presupusii infractori trebuie folosite strict in instanta si in spetele presupuse a fi ilegalitati si nu tinute la dulap si scoase din context si folosite apoi la santaj.Da,lupta anticoruptie va incetini un pic dar nu se va termina aici ci din contra nu se vor mai abate suspiciuni de dosare politice asupra proceselor.Practic infractorii nu vor mai avea scapare.
Restul sunt vorbe in vint, incercari ale interlopilor sa scape, sa treaca perioada asta de vinatoare intensa. Noi, daca suntem interesati sa mai apucam in viata asta o tara cit de cit mai buna ar trebui sa ne intereseze prioritar sa fie prinsi cit mai multi din cei care in 25 de ani au furat cifre cit nu putem scrie sau pronunta. oricum pedepsele sunt mult prea mici pt cit rau au facut tarii si oamenilor.
Asa ca pt 5-10 ani hai sa o lasam mai moale cu drepturile omului, tara inca nu ajuns in stadiul de curatenie in care sa vorbim de fineturi. Acum este perioada de santier, coruptie la lopata, finisam peste 10 ani :)
Bravo CCR un pas spre normalitate! Nu exista abuz in numele dreptatii!
unde au fost ei cand industria a fost data pe nimic la niste baietii cu grade ce-si faceau veacul prin servicile secrete rusesti?
accept raspunsul si in scris :)
Valer Dorneanu numit la propunerea PSD (Mafia).
Mircea Stefan Minea numit de PDL-PNL (Mafia).
PUSKÁS VALENTIN-ZOLTÁN numit de UDMR (Mafia).
Tudorel Toader numit de PNL (Mafia).
Simona Maya Teodoroiu numita de PSD (Mafia).
Petre Lazaroiu numit de Basescu.
DANIEL-MARIUS MORAR numit de Basescu.
AUGUSTIN ZEGREAN numit de Basescu.
acum vedem care al cui este!
adica postacu x e omu lu ala,postacu y e al lu alalalt!
si eu ca prostul credeam ca ce se comenteaza "izvoraste" din constiinta userilor!