Decizia CCR are "un impact cert asupra securitatii nationale", afirma SRI dupa rezolutia Curtii privind interceptarile, serviciul spunand ca in procesul penal "nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera".

Eduard HellvigFoto: Agerpres

"Curtea Constitutionala decide in numele legii. Asa incepe orice decizie a Curtii Constitutionale din Romania. Din acest motiv, Serviciul Roman de Informatii nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta decizia CCR. Pentru Serviciul Roman de Informatii, principalul instrument in misiunea noastra in serviciul cetatenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune in aplicare aceasta decizie si orice alta hotarare prezenta sau viitoare a Justitiei", afirma seful Serviciului Eduard Hellvig intr-un comunicat de presa.

Ce mai transmite conducatorul SRI:

"SRI va ramane si in mandatul meu o institutie ferma in respectarea tuturor deciziilor instantelor si a statului de drept. Pragmatic, evaluarea noastra este ca aceasta decizie are un impact cert asupra securitatii nationale, avand in vedere corelarea dintre prevenirea amenintarilor la securitatea nationala si contracararea fenomenelor infractionale asociate.

Astfel, in procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, contraproliferare, criminalitate informatica si, nu in ultimul rand, fapte de mare coruptie, ce reprezinta amenintari grave la adresa securitatii nationale.

In acest sens, consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei, in mod special cele privind infractiuni la adresa securitatii nationale si in care s-a cooperat cu SRI, iar institutia noastra a depus eforturi umane si materiale considerabile.

Am convingerea ca toate celelalte institutii au maturitatea si responsabilitatea de a compensa acest recul.

Asigur pe aceasta cale toti partenerii institutionali ca vor beneficia in continuare de sprijinul neconditionat al Serviciului nostru.

Consider ca este datoria mea, in calitate de director, sa ma asigur ca, in perioada ce urmeaza, Serviciul Roman de Informatii isi va adapta directiile de actiune in raport cu provocarile mediului de securitate, urmarind indeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea stricta a dispozitiilor legale existente."

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se va reuni in sedinta de urgenta vineri seara pentru a discuta efectele deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile.

CurteaConstitutionalaa publicat motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care permitea SRI sa faca interceptari in dosarele instrumentate de DNA si alte parchete.

Decizia se aplica proceselor aflate pe rol, ceea ce inseamna ca probele obtinute prin interceptari facute de SRI sau alte servicii se informatii nu vor mai fi luate in calcul de judecatori.

Decizia nu se aplica insa dosarelor in care au fost pronuntate solutii definitive, condamnatii in aceste spete neputand cere revizuirea sentintelor, cu o exceptie: daca au ridicat exceptii similare de neconstitutionalitate pana la publicarea acestei decizii in Monitorul Oficial.