Calin-Popescu Tariceanu, Traian Basescu si Dana Garbovan, membra a Uniunii Nationale a Judecatorilor, considera ca decizia CCR privind interceptarile SRI in justitie este corecta si normala.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a spus ca decizia Curtii Constitutionale referitoare la supravegherea tehnica pune lucrurile intr-un fagas corect si ca serviciile de informatie nu se pot substitui organelor de cercetare penala.

"Pentru mine este un moment, intr-un fel, extrem de important, pentru ca vine sa confirme ceea ce de o buna bucata de vreme am avut curajul sa spun si anume ca drepturile si libertatile cetatenilor sunt incalcate, sunt abuzate, ca exista grave derapaje democratice. Astazi nu vedem decat un singur lucru si anume ca CCR pune lucrurile, cel putin in aceasta privinta pentru ca asta nu a rezolvat toata problema, pune lucrurile intr-un fagas corect si atrage atentia ca serviciile de informatie nu pot inlocui, nu se pot substitui organelor de cercetare penala", a afirmat joi Tariceanu la dezbaterea organizata de Comisia senatoriala speciala pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept din Romania.

El sustine ca "in perioada comunista securitatea facea si ancheta, nu avea numai specificul muncii de informatie, facea cam ce face SRI astazi sau ce-a facut".

"Constat ca, dupa caderea comunismului si o lunga perioada, ne-am bucurat in mod real de o democratie care avea in centrul ei respectarea drepturilor si libertatilor individului, ca incet-incet sa glisam catre un regim autoritar, un regim de dictatura, un regim de abuz si lucrul acesta, asa cum va spuneam, este practic confirmat prin decizia Curtii, care nu mai da voie SRI sa-si extinda campul tactic in zona justitiei, asa cum a facut-o", a adaugat Tariceanu.

Decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile SRI reprezinta un pas spre normalitate, a declarat la RFIDana Garbovan, membra a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, dupa publicarea motivatiei CCR.

Ea crede ca nu trebuie invinuita Curtea ca "statul nu a fost in stare sa rezolve o problema pe care si-a asumat-o pana in acest moment".

"Efectele deciziei CCR se aplica doar pentru viitor si in motivare Curtea reia de altfel viziunea acesteia, intemeiata pe Constitutie, din textele anterioare. Mai simplu spus si pe intelesul tuturor, dosarele deja definitive nu sunt afectate de aceasta decizie, se pot face revizuiri doar in situatia in care au fost invocate in cursul dosarului exceptii de neconstitutionalitate privind acest text legal, pentru celelalte nu mai exista nici o varianta de modificare a hotararilor judecatoresti", explica Dana Garbovan.

Traian Basescu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta in orasul Bocsa, ca era necesara interventia Curtii Constitutionale in ceea ce priveste articolul 141 din noul Cod de Procedura Penala, care reglementeaza supravegherea tehnica din timpul cercetarii penale.

'Cred ca este o decizie corecta a CCR sa incerce sa clarifice articolul 141 din Codul de procedura penala, pentru ca spune: politia si alte organizatii'. Pot fi si organizatii private sau organisme ale statului care nu au in atributiuni unele activitati si sa faca interceptari. Ori Curtea Constitutionala pune in regula. Inainte de acest cod de procedura penala, adica in vechiul cod, nu era mentionata politia sau alte institutii', a afirmat fostul presedinte, citat de Agerpres.

CurteaConstitutionalaa publicat motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care permitea SRI sa faca interceptari in dosarele instrumentate de DNA si alte parchete.

Decizia se aplica proceselor aflate pe rol, ceea ce inseamna ca probele obtinute prin interceptari facute de SRI sau alte servicii se informatii nu vor mai fi luate in calcul de judecatori.

Decizia nu se aplica insa dosarelor in care au fost pronuntate solutii definitive, condamnatii in aceste spete neputand cere revizuirea sentintelor, cu o exceptie: daca au ridicat exceptii similare de neconstitutionalitate pana la publicarea acestei decizii in Monitorul Oficial.