Universitatea de Vest din Timisoara propune cercetatorilor Ad Astra o colaborare privind cercetarea, dezvoltarea si inovarea romaneasca. Se incearca incurajare reintoarcerii in tara a unor cercetatori romani din disapora si atragerea de resurse cheie pentru cercetare

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 10 martie 2016, 10:33 Actualitate | Esenţial

Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, adreseaza o scrisoare deschisa membrilor si consiliului director al Asociatiei de cercetatori Ad Astra in care le propune o colaborare pentru cercetare, dezvoltare si inovare, se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro. Prin aceasta colaborare, UVT isi propune sa deschida o discutie pragmatice "despre posibile mecanisme de incurajare proactiva a reintoarcerii in tara a unor colegi din diaspora stiintifica romaneasca", dar si sa atraga resurse cheie pentru cercetare: "finantari competitive si cercetatorii talentati". Totodata, se incearca apropierea comunitatii stiintifice de societate.

Concret, asociatia Ad Astra este invitata sa participe in calitate de partener la conferinta "Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania 2016", desfasurata in perioada 25 - 28 aprilie 2016 la Timisoara.

Potrivit rectorului UVT, un parteneriat cu Ad Astra in cadrul conferintei din aprilie ar fi benefic "pentru deschiderea unei discutii pragmatice despre posibile mecanisme de incurajare proactiva a reintoarcerii in tara a unor colegi din diaspora stiintifica romaneasca, valorificand o resursa prea putin utilizata in prezent".

Marilen Pirtea mai arata ca Universitatea de Vest din Timisoara a demarat un proces de reorganizare a centrelor de cercetare proprii, in vederea cresterii capacitatii de cercetare. In urma restructurarii rezultand trei institute care sa inglobeze toate domeniile de studiu si cercetare din UVT. Cercetatorii Ad Astra sunt invitati sa calitate de colaborator in noile institute de cercetare ale Universitatii de Vest, rezultate in urma reorganizarii centrelor de cercetare proprii.

"Va invitam in calitate de colaboratori in cadrul acestor institute, in vederea atragerii de resurse cheie pentru cercetare: finantari competitive si cercetatorii talentati. Va lansam aceasta invitatie in contextul in care Asociatia Ad Astra reprezinta un spatiu de interactiune si relationare pentru cercetatori din Romania si din 'diaspora stiintifica'", arata semnatarul scrisorii in apelul lansat catre Ad Astra.

Totodata, cercetatorii Ad Astra sunt invitati sa se alature Universitatii de Vest "in eforturile de a aduce comunitatea stiintifica mai aproape de societate", se arata in scrisoarea deschisa.

"Credem intr-o comunitate academica implicata in problemele societatii si ne-am angajat sa canalizam expertiza colegilor nostri din Universitatea de Vest in aceasta directie. Ne dorim ca universitarii sa devina referinte in spatiul public al ideilor, in domeniile lor de expertiza, iar politicienii sa nu isi permita sa ignore solutiile propuse de acestia. In functie de resursele disponibile, ne-am propus sa contribuim la fundamentarea politicilor publice la nivel regional, precum si o prezenta activa in dezbaterile nationale, in unele domenii in care universitarii nostri au deja realizari notabile",
le transmite rectorul Marilen Pirtea reprezentantilor Ad Astra.
 • Scrisoarea deschisa adresata de rectorul Marilen Pirtea Asociatiei Ad Astra
Catre membrii Asociatiei Ad Astra

Catre Consiliul Director Ad Astra

Scrisoare deschisa


Stimati colegi,
 

Va lansez invitatia de a explora impreuna posibilitati de colaborare in vederea concretizarii unora dintre ideile generoase privind cercetarea, dezvoltarea si inovarea romaneasca, exprimate in strategii, planuri nationale de actiune, comunicate de presa si alte documente discutate in spatiul public romanesc.

Apreciez faptul ca Asociatia Ad Astra a fost si este unul dintre actorii vocali din spatiul academic romanesc. Prin activitatile dumneavoastra, unele recente, altele din anii anteriori, ati adus in atentia opiniei publice subiecte importante si uneori incomode pentru cei care conduc cercetarea si invatamantul  superior romanesc.  Mentionez in acest sens Cartea Alba a Cercetarii Stiintifice din Romania sau Topul Universitatilor din Romania, precum si multe luari de pozitie punctuale. Consider ca Ad Astra s-a consacrat drept o voce de referinta in aspecte ce tin de standardele academice de  calitate, transparenta si performanta universitatilor.

Universitatea de Vest s-a angajat in ultimii ani intr-un proces de profilare institutionala, bazat pe integritate, dinamism si viziune academica. Multe dintre dezideratele noastre sunt convergente cu activitatile Ad Astra, mijloacele in schimb sunt uneori diferite, adaptate specificului institutional. Universitatea de Vest este printre putinele universitati care au implementat fara concesii unele prevederi ale Legii Educatiei Nationale la care s-au opus numerosi universitari conservatori

Stim ca nu suntem singurii care ne-am angajat intr-un proiect de pozitionare dupa valori cu caracter international, actuale pentru universitati din toata lumea, determinate de considerente legate de particularitatile crearii si diseminarii cunoasterii. Credem ca putem produce un impact mai mare prin colaborari cu cei care sunt angajati in demersuri similare cu ale noastre. De aceea va lansez invitatia la un dialog exploratoriu si va propun si o serie de posibilitati de colaborare concrete.

In perioada 25 - 28 aprilie 2016, la Timisoara va avea loc Conferinta "Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania 2016", sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, Domnul Klaus Werner Iohannis, sub egida Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, organizata de Universitatea de Vest din Timisoara si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Conferinta, organizata in mod traditional bianual sub semnatura UEFISCDI, a reunit, de la o editie la alta, un numar considerabil de participanti, ajungand in 2012 la peste 1000 de persoane. Aceasta editie a Conferintei Diaspora va marca o premiera, in sensul in care centrul universitar din Timisoara, sub coordonarea Universitatii de Vest din Timisoara, va gazdui toate lucrarile conferintei (sesiuni plenare si workshop-uri exploratorii, atat in zone de deschidere in care exista potential si expertiza romaneasca, cat si pe subiecte de interes legate de inovare si competitivitate ale Romaniei).

In acest context, calitatea de partener a AD ASTRA la aceasta conferinta ar fi benefica pentru deschiderea unei discutii pragmatice despre posibile mecanisme de incurajare proactiva a reintoarcerii in tara a unor colegi din diaspora stiintifica romaneasca, valorificand o resursa prea putin utilizata in prezent.

Tot in ideea cresterii capacitatii de cercetare, Universitatea de Vest din Timisoara a demarat un proces de reorganizare a centrelor de cercetare proprii. Acestea vor fi evaluate si restructurate in cadrul a trei institute care inglobeaza toate domeniile de studiu si cercetare din UVT. Va invitam in calitate de colaboratori in cadrul acestor institute, in vederea atragerii de resurse cheie pentru cercetare: finantari competitive si cercetatorii talentati. Va lansam aceasta invitatie in contextul in care Asociatia Ad Astra reprezinta un spatiu de interactiune si relationare pentru cercetatori din Romania si din "diaspora stiintifica".

Nu in ultimul rand, va invitam sa va alaturati Universitatii de Vest in eforturile de a aduce comunitatea stiintifica mai aproape de societate. Credem intr-o comunitate academica implicata in problemele societatii si ne-am angajat sa canalizam expertiza colegilor nostri din Universitatea de Vest in aceasta directie. Ne dorim ca universitarii sa devina referinte in spatiul public al ideilor, in domeniile lor de expertiza, iar politicienii sa nu isi permita sa ignore solutiile propuse de acestia. In functie de resursele disponibile, ne-am propus sa contribuim la fundamentarea politicilor publice la nivel regional, precum si o prezenta activa in dezbaterile nationale, in unele domenii in care universitarii nostri au deja realizari notabile.

Ne dorim un dialog angajant, cu identificarea unor solutii concrete si implementabile in viitorul apropiat. De asemenea, ne manifestam deschiderea pentru propunerile venite din partea Asociatiei Ad Astra si a membrilor ei.

Cu pretuire,

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea
Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

1126 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Coruptia din RO (Joi, 10 martie 2016, 12:14)

  R.H. [utilizator]

  Sa fim seriosi, in UVT (probabil si in alte Universitati din tara, dar nu am studiat la alte universitati deci nu generalizez) lipsa performantei e data de nepotism, examene trucate si coruptie in general.

  Cand studenti trec cu 7-8-9 examene de licenta la diferite facultati (examene publice) - fara sa fie in stare nici macar sa isi citeasca propria lucrare de pe foaie, sau cand scriu lucrari stiintifice de "cercetare" fara nici o sursa si fara vreo nota de subsol, cand se vand si negociaza preturi de licente si lucrari de masterat in public la anumite cursuri, cand la lucrarile publicate sunt adaugati ca si co-autori oameni care nu doar ca nu au participat, dar nici nu stiu ca vor fi trecuti pe coperta - ce cercetare sa faci?
  • +1 (1 vot)    
   Adaogare (Joi, 10 martie 2016, 13:05)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui R.H.

   Am avut de a face cu UTB, UVT, UBB, UTCN, UMF si nu e nici o diferenta. Nepotism, promovarea incompetentei cu integrarea perfecta a tuturor in tainele coruptiei. Cine nu e cu sistemul e facut praf.
   Generatiile ce vin din urma sunt de aceeasi calitate cu cele ce nu vor sa plece.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă