Cinci tari membre ale UE, printre care si Romania, vor cere Uniunii Europene sa sanctioneze responsabilii rusi care sunt implicati in procesul pilotului ucrainean Nadia Savcenko, a anuntat miercuri seful diplomatiei lituaniene, Linas Linkevicius, citat de AFP.

Aceasta cerere, semnata de Linkevicius si omologii sai britanic, polonez, roman si suedez, va fi inaintata in aceasta saptamana sefului diplomatiei europene, Federica Mogherini.

Pilotul, considerat in fara sa un erou national, este judecat in Rusia unde este acuzat de uciderea a doi ziaristi rusi ucisi in estul separatist al Ucrainei. Tanara femeie a anuntat miercuri ca va continua greva foamei si a setei.

"Responsabilii direct implicati in aceasta afacere inscenata trebuie sa sufere consecintele", a declarat Linkevicius. "Observam ca protestele, scrisorile si declaratiile nu produc niciun rezultat".

Sanctiunile ar trebuie sa includa in special refuzul vizei europene si inghetarea averilor persoanelor care figureaza pe "lista Savcenko".

Occidentalii si-au multiplicat in zadar apelurile pentru eliberarea pilotului, de la arestarea sa, care a avut loc, sustine Moscova, pe teritoriul rusesc. Nadia Savcenko acuza rebelii pro-rusi ca au capturat-o in estul Ucrainei si au predat-o autoritatilor ruse.

Rusia a exclus orice concesie. "Orice interventie este inacceptabila" in acest dosar, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Nu putem accepta incercari de a interveni in procese judiciare in curs in tara noastra, care se deruleaza in acord cu legea ruseasca in vigoare, din care cel al lui Savcenko face parte in mod indubitabil", a argumentat el.

Tribunalul care o judeca pe femeia in varsta de 34 de ani, acuzata ca a furnizat armatei ucrainene pozitia unde se afla doi ziaristi rusi ucisi de un tir de mortier in estul Ucrainei, in vare lui 2014, urmeaza sa pronunte un verdict in 21 - 22 martie.