Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare la Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timisoara s-ar putea face, in acest an, prin tragere la sorti, intrucat solicitarile sunt foarte mari, iar numarul de locuri este limitat la 50, a afirmat Aura Danielescu, sefa Inspectoratului Scolar Timis.

"Se va ajunge chiar si la situatia de a se organiza tragere la sorti, care si ea poate fi considerata, pentru unii, ca fiind discriminatorie", a declarat, marti, pentru Agerpres, Aura Danielescu, sefa Inspectoratului Scolar Timis.

Conducerea scolii a incercat sa introduca un set de criterii de departajare, pentru care este acuzat de discriminare. Astfel, prioritate la punctaj ar urma sa aiba cei care mai au frati la studii in aceasta scoala, care au parinti dascali aici sau care au avut parinti ori bunici care au invatat la Liceul Pedagogic.

Din acest an, liceul, care are o componenta vocationala, nu mai are arondata o circumscriptie anume, ci se pot inscrie copii din orice localitate a judetului.

"Pana acum, daca eu, care am un domiciliu stabil in comuna Masloc, si in familia mea exista o vocatie, pentru ca am parinti si bunici care au fost dascali, daca as fi vrut sa-mi inscriu copii la Liceul Pedagogic, nu puteam (pentru ca nu apartinea ca domiciliu arondat, n.r.). Era o discriminare", a afirmat Danielescu.

Potrivit acesteia, conducerea Liceului Pedagogic a lucrat din luna noiembrie la identificarea unor criterii si solutii cat mai putin discriminatorii pentru copii.

Intrucat scoala functioneaza in Palatul Carmen Sylva, cladire-monument istoric, nu se poate interveni pentru supraetajare, iar toate spatiile, inclusiv podul institutiei si subsolul, au fost transformate in clase.

"La criteriile puse de Liceul Pedagogic conducerea a lucrat din noiembrie, incerand sa gaseasca o formula cat mai putin discriminatorie. Orice criteriu are menirea de a ajuta la o departajare. Nu ai cum sa departajezi un numar mai mare de copii pe un numar limitat de locuri, fara sa gandesti criterii si indiferent cum ar fi gandite acele criterii, pentru o anumita parte in mod cert este discriminatorie", a explicat Aura Danielescu.

Aura Danielescu a spus ca nu este blocat accesul la Liceul Pedagogic acelor copii care nu indeplinesc niciunul dintre criteriile stabilite.

"Mi-este greu sa spun daca aceste criterii (...) pot fi considerate ca favorizand o anumita categorie profesionala. Pot spune ca la Pedagogic nu este limitat accesul acelor copii care nu indeplinesc niciunul dintre aceste criterii. Toata lumea se poate inscrie si cred ca cele 50 de locuri, in acest moment, nu vor fi ocupate doar de cei care indeplinesc unul sau mai multe criterii", a detaliat sefa Inspectoratului Scolar Timis.

Aura Danielescu a mai subliniat ca nu se poate creste artificial, anual, cu cate sase-sapte clase numarul de locuri, pentru ca s-ar ajunge ca inclusiv clase din ciclul primar sa aiba ore dupa amiaza.

"Am ajunge sa coboram clasele III si IV dupa amiaza si atunci nu ar mai fi discriminator pentru nimeni? Am avut anul trecut reclamatii de la parinti care sunt de-a dreptul disperati ca au copii la cursuri pana la ora 20.45. Nu ai cum sa opresti afluxul de parinti spre aceasta unitate scolara decat punand niste criterii. Este ciudat ca aceste criterii se aplica la alte licee din tara de ani de zile si niciunul dintre aceste judete nu este criticat si nu este acuzat de discriminare", a conchis Aura Danielescu.