Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va analiza miercuri cererea de stramutare (vezi document) a procesului in care presedintele Klaus Iohannis cere, printr-o cale extraordinara de atac, desfiintarea sentintei definitive pronuntate de Curtea de Apel Brasov, in urma caruia familia Iohannis a pierdut un imobil din centrul Sibiului. Iohannis cere stramutare procesului in care se va judecata contestatia in anulare invocand "presiunea - atat directa, cat si indirecta - pe care a exercitat-o presa locala asupra judecatorilor Curtii de Apel Brasov".

Carmen si Klaus IohannisFoto: Agerpres

Prima sedinta in procesul de stramutare a avut loc pe 17 februarie 2016 iar atunci instanta a decis sa amane judecarea cauzei. De notat ca aceasta cale extraordinara de atac (contestatia in anulare), nu suspenda aplicarea sentintei definitive a Curtii de Apel Brasov.

Familia Iohannis a pierdut definitiv imobilul de pe strada Nicolae Balcescu nr. 29, din Sibiu, in noiembrie 2015, dupa ce Curtea de Apel Brasov a respins recursul la decizia Tribunalului Brasov, care a decis "radierea dreptului de propietate al paratilor Bastea Ioan, Iohannis Carmen Georgeta si Iohannis Klaus Werner din cartea funciara". PotrivitRiseProject.ro, la mai bine de trei luni de la decizia Curtii de Apel Brasov, statul roman inca nu a pus in executare hotararea definitiva a instantei, imobilul fiind in continuare in propietatea familiei Iohannis. Mai mult, familia Iohannis ar incasa in continuare chiria pentru imobilul al carui titlu de propietate i-a fost anulat.

"Raiffeisen Bank, in calitate de chirias, nu a fost notificata de catre nicio institutie cu privire la schimbarea proprietarului. Plata chiriei se face, asadar, trimestrial, conform contractului comercial in vigoare", scrie in raspunsul dat de Raiffeisen Bank jurnalistilor de la Rise Project.

Ministerul de Finante spune, intr-un raspuns remis Rise Project saptamana trecuta, ca au fost initiate "demersurile legale in vederea punerii in executare a deciziei Tribunalului Brasov nr. 235/16.05.2014, in sensul ca s-a formulat cererea de legalizare cu mentiunea irevocabila a acesteia".

In urma cu trei saptamani, fostul sef al ANAF Sebastian Bodu anunta pe Facebook ca a solicitat ANAF si Primariei Sibiu sa confiste imobilul pierdut de sotii Iohannis si sa recupereze sumele de bani castigate din inchierea imobilului.

"Am solicitat ANAF si Primariei Sibiu (printr-o scrisoare recomandata) sa puna in executare hotararea Curtii de Apel Brasov din 12 noiembrie 2015, prin care s-a dispus reintoarcerea imobilului din Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 29, in proprietatea statului, titlul de proprietate al lui Iohannis Klaus Werner, Iohannis Carmen Georgeta si Bastea Rodica fiind desfiintat. In acest scop, am solicitat ANAF si Primariei Sibiu sa ceara intabularea dreptului de proprietate al statului in Cartea Funciara. Mentionez ca hotararea ce trebuie pusa in executare este definitiva si irevocabila, contestatia in anulare aflata pe rol nefiind suspensiva de executare si nepunand in discutie fondul litigiului. Am solicitat, de asemenea, ca ANAF si Primaria Sibiu sa reintre in posesia imobilului, notificand actualul chirias in vederea evacuarii spatiul inchiriat, in conditiile in care locatorul si-a pierdut calitatea de proprietar (cred, insa, ca locatarul, o banca comerciala, va rezilia contractul de locatiune si va elibera imobilul in mod voluntar, pentru a evita o procedura de evacuare, cu costurile aferente de imagine). Nu in ultimul rand, am solicitat ca ANAF si Primariei Sibiu sa demareze procedura recuperarii, prin instituirea de sechestre si popriri, de la posesorii neproprietari, a fructelor civile (chiriile) incasate, in calitate de locatori, dupa data primei cereri de chemare in judecata, moment cand acestia au devenit posesori de rea-credinta. Asa cum spunea dl. Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, in 24 februarie 2015, 'recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului'. In cazul de fata, suma se ridica la aproximativ 640.000 de euro, conform estimarilor RISE Project", a scris fostul europarlamentar Sebastian Bodu pe Facebook.

  • Istoria imobilului pierdut de Iohannis

Imobilul, pierdut in instanta de familia Iohannis, fusase nationalizat iar cei doi soti care l-au avut in propietate au murit, nemaiputand sa il revendice. In 1997, casa a fost cumparata de chiriasi. Doi ani mai tarziu, contractele de vanzare-cumparare ale acestor fosti chiriasi au fost anulate in instanta, la cererea lui Ioan Bastea, care a aratat ca este fiul lui Nicolae Bastea, nepot al sotilor Ghenea. Dupa anularea acestor contracte, casa ajunge in proprietatea familiei Iohannis, care cumpara si partile de proprietate ale urmasilor lui Nicolae Bastea. Fostii chiriasi, ramasi fara locuinte, pornesc procese pentru anularea actelor care au dus la noua stare de fapt.