Judecatorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat marti, la Targu Mures, ca desi nu comenteaza deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), acestea au ingreunat activitatea sistemului judiciar si "parca incearca sa blocheze sistemul judiciar".

Adrian BordeaFoto: Agerpres

"Daca CCR a declarat neconstitutional un text de lege, acel text de lege nu isi mai are aplicabilitatea (...) Fara a comenta deciziile CCR, parca acestea incearca sa blocheze sistemul judiciar. A fost o filozofie a Codului de Procedura Penala, care pur si simplu s-a evaporat. Asta inseamna ca nu s-a recurs nici de catre cei care au stabilit regulile procesuale, nu au gandit la reprezentarea constitutionala a institutiilor care, iata, au fost declarate neconstitutionale. Fara a comenta decizia CCR, ea a adus la ingreunarea activitatii", a declarat Adrian Bordea intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Judecatorul Horatius Dumbrava, de asemenea membru al CSM, a afirmat la randul sau ca, in materie de procedura penala, exista numeroase decizii ale CCR care nu au fost transpuse inca in legislatie, desi unele au o vechime de peste un an si jumatate.

"In materie de procedura penala sunt mai multe decizii si asteptam, cred ca de un an, un an si jumatate, ca Parlamentul sa isi faca treaba. Noi am sesizat demult pentru ca dupa fiecare decizie a CCR, in raport cu fiecare, ca e necesara o modificare legislativa. Va dau doar exemplul camerei preliminare pentru care s-au aflat la Parlament foarte mult timp aceste modificari si solicitari, si ale noastre si ale Ministerului Justitiei. Asteptam si modificarile recente sa vedem cum suna, cele pe interceptarile la alte organe specializate de stat, dar si cele pe renuntare la urmarire penala. Noi speram ca Parlamentul sa se miste cat de repede, dupa cate stiu au chemat si CSM, si Ministerul Justitiei la Comisia Juridica din Camera Deputatilor la discutii pe 15 modificari pe procedura penala. Nu stiu ce se intentioneaza, putem sa asiguram punctele noastre de vedere avizate. Dar ele (modificarile, n.r.) afecteaza activitatea instantelor de judecata", a declarat Dumbrava.

Acesta a spus ca pana la modificarile survenite in privinta camerei preliminare, solutionarea cauzelor dura in medie o luna si jumatate, dar dupa decizia CCR s-a ajuns la 7 luni la toate dosarele penale care trec prin camera preliminara.

"Ceea ce inseamna foarte mult si pentru instantele de judecata, eforturi suplimentare, costuri foarte mari, dar si pentru justitiabili ca sunt chemati in fata instantelor de doua ori pentru chestiuni care pot fi discutate o singura data", a mai afirmat Horatius Dumbrava.

Reprezentantii CSM, Adrian Bordea, Horatius Dumbrava si Alexandru Serban au participat, marti, la bilantul activitatii Curtii de Apel Targu Mures pe anul 2015.