Ministerul Sanatatii a alocat in acest an 33 de milioane de lei pentru achizitionarea a 597 de incubatoare pentru spitalele din toata tara, a declarat marti ministrul Patriciu Achimas-Cadariu, potrivit Agerpres.

"Am facut un pas important in dezvoltarea programului 'Mama si copilul', respectiv acoperirea necesarului total de incubatoare la nivelul unitatilor spitalicesti din Romania. La inceputul acestui an, am demarat un proces minutios de colectare de date de la toate unitatile spitalicesti cu sectii de obstretica-ginecologie si neonatologie din tara atat de la nivelul unitatilor aflate in subordinea MS, cat si a unitatilor spitalicesti care, in urma procesului de descentralizare, se afla in subordinea consiliilor locale. Astfel, cele 123 de unitati spitalicesti la nivel national au raportat un necesar de 597 de incubatoare, dintre care 132 acopera necesarul spitalelor aflate in subordinea ministerului - 9 spitale, iar 465 pentru unitatile spitalicesti locale. Pentru acoperirea acestui necesar, MS a alocat un buget de 33 de milioane de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro", a afirmat ministrul, la inaugurarea unei unitati de excelenta la Spitalul Polizu.

Potrivit acestuia, spitalele publice din reteaua autoritatilor locale au obligatia de a contribui la achizitionarea incubatoarelor cu 10% din valoarea totala a achizitiei.

"Cu alte cuvinte, MS va aloca 90% din valoarea achizitionarii incubatoarelor pentru spitalele din reteaua publica locala, iar consiliile locale trebuie sa vina cu o participare financiara de 10%. Dupa alocarea acestei cofinantari, MS pune la dispozitie diferenta de 90% pentru fondurile necesare incubatoarelor", a spus acesta.

El a subliniat ca cele 597 de incubatoare vor acoperi in totalitate necesarul national din prezent.