Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), autoritatea contractanta in licitatiile de manuale digitale pentru invatamantul primar, anunta ca a finalizat evaluarea proiectelor de manuale corespunzatoare noilor programe scolare pentru clasa a IV-a si ca a informat, la sfarsitul saptamanii trecute, ofertantii prezenti la licitatie cu privire la rezultatele procedurii.

Potrivit procedurii, dupa comunicarea rezultatelor evaluarii catre toti cei 15 ofertanti,acestia au la dispozitie 10 zile pentru a depune eventuale contestatii la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), informeaza Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), inr-un comunicat de presa transmis HotNews.ro.

CNSC va adresa solicitarile primite, in cazul in care acestea exista, autoritatii contractante urmand ca, in termenul legal stabilit, CNEE sa formuleze puncte de vedere argumentate si sa depuna documentele solicitate.

In termen de 30 de zile de la data primirii ultimelor inscrisuri, CNSC se va pronunta asupra admiterii/respingerii contestatiilor depuse. Dupa decizia CNSC, proiectele de manuale scolare pot intra in procedurile de aprobare astfel incat, incepand cu anul scolar 2016-2017, noile manuale sa fie la dispozitia elevilor si a profesorilor.

Ministerul Educatiei a lansat in august 2015 licitatia pentru manuale scolare noi - in format print si digital - pentru clasa a IV-a. Ele trebuie sa fie pe bancile elevilor in anul scolar 2016-2017, atunci cand se va aplica si noua programa scolara. Potrivit documentatiei publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), pentru fiecare manual de la clasa a IV-a vor putea fi desemnate castigatoare maximum 3 firme (deci maximum 3 manuale alternative pe disciplina), durata acordului este de 4 ani, iar valoarea estimata fara TVA este de 22 de milioane de lei.

Informatii de background

In urma publicarii pe SEAP a invitatiei de participare la licitatia de manuale pentru clasa a IV-a, s-au prezentat la licitatia organizata de CNEE 15 ofertanti/asocieri de ofertanti, care au depus 58 de oferte pentru 13 loturi de manuale.

Potrivit documentatiile privind licitatia de manuale scolare, criteriile de atribuire vizeaza, in proportii egale, atat pretul, cat si calitatea proiectelor de manuale scolare ofertate.

Ministerul precizeaza insa ca evaluarea metodico-stiintifica a ofertelor, pe baza criteriilor tehnice de calitate, a fost declansata dupa ce cei 65 de evaluatori selectati in urma Apelurilor publice publicate site-urile MENCS si CNEE (www.edu.ro si www.rocnee.eu) au parcurs un program pentru formarea si dezvoltarea de competente necesare evaluarii corecte a proiectelor de manuale scolare.

Manualele alternative sunt expres prevazute in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. Cadrele didactice au atributia de a selecta si recomanda elevilor, in baza libertatii initiativei profesionale, acele manuale scolare din lista celor aprobate de catre MENCS in vederea utilizarii lor in procesul didactic.

Manualele scolare au atat o varianta tiparita, cat si o varianta digitala, fiecare manual avand doua volume tiparite, corespunzatoare semestrelor anului scolar, insotite de cate un CD cu varianta digitala a respectivului volum.

Varianta digitala a manualului scolar reprezinta forma electronica a manualului scolar, si cuprinde, in plus fata de varianta tiparita, activitati multimedia interactive de invatare, care pot fi exercitii interactive, jocuri educationale, animatii, filme si simulari care aduc un plus de achizitii informationale.

Citeste si: