Consiliul Tineretului din Romania (CTR) critica proiectul legii darii in plata invocand drept motiv faptul ca, in forma actuala, demersul "pune in pericol pe termen lung accesul tinerilor la locuinte" si totodata decredibilizeaza posibile viitoare demersuri ale statului in vederea sustinerii accesului la credite. Tinerii cer continuarea programului "Prima Casa", precum si ca statul sa poate in continuare interveni ca garant pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite.

Intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro, CTR arata ca principiul darii in plata este "o masura de protectie binevenita a clientilor bancilor", insa critica forma actuala a legii, sustinand ca "pune in pericol pe termen lung accesul tinerilor la locuinte si decredibilizeaza orice demers viitor care ar putea fi facut de stat in vederea sustinerii accesului la credite".

Prin pozitia oficiala adoptata, tinerii cer ca "programul 'Prima Casa' sa continue si in general ca statul sa poata interveni, in calitate de garant, pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite care pot avea un impact social si economic pozitiv"

Totodata, CTR a trimis observatiile sale si a solicitat de asemenea Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor sa fie invitata la dezbaterile asupra legii.

"Ne dorim ca tinerii sa isi permita in continuare locuinte. Nu traim intr-o tara in care din banii de pensie o persoana sa poata plati si chirie si sa si traiasca. Sansa pe care o au tinerii prin programul 'Prima Casa' nu trebuie luat in deradere, cum am vazut ca se intampla pe alocuri in spatiul public. Traim in acelasi timp intr-o lume dinamica si ne asteptam la multe schimbari pe viitor, inclusiv la situatii in care va fi oportuna sustinerea accesului la diferite tipuri de credite. Daca statul va vrea sa raspunda somajului ridicat, de exemplu, sustinand un program de credite pentru reprofesionalizare si fiind garant pentru acele credite, cum va mai fi credibil daca acum, prin lege, va renunta la garantii deja asumate si va muta riscul prin lege asupra bancilor, inclusiv pentru contractele in derulare? O astfel de abordare decredibilizeaza politicile si garantiile statului si ar fi profund iresponsabila", a declarat Mihai Dragos, presedinte CTR

La baza pozitiei CTR se afla o analiza a legii din punct de vedere jurdic, realizata de avocat Andreea Gligor- Crisan, partener in cadrul societatii civile de avocati "Arion, Gligor, Cojocariu", se precizeaza in comunicat.

"Analiza juridica realizata releva faptul ca o lege precum cea a darii in plata poate reprezenta o solutie salvatoare pentru consumatorii care nu mai pot achita rate aferente contractelor de credit incheiate. Totusi, consideram ca in elaborarea si adoptarea unei legi cu un asemenea impact social si financiar nu trebuie trecute cu vederea dispozitiile Codului de Procedura civila si nu trebuie nesocotite drepturile partilor intr-un proces, mai ales dreptul la un proces echitabil. Ca atare, daca se vor face modificarile necesare in ceea ce priveste respectarea Codului de procedura civila, aceasta lege va putea fi aplicata cu succes si va reusi sa conduca la o reala impartire a riscului contractual intre creditor si debitor", arata avocata Andreea Gligor Crisan.

Mihai Dragos a mai declarat ca tinerii isi doresc ca "aceasta initiativa, aparent bine intentionata, sa se finalizeze cu o lege care imparte in mod echitabil riscurile creditarii intre parti si nu printr-o lege care le taie aripile tocmai celor pe care ar trebui sa ii protejeze".

Consiliul Tineretului din Romania este persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial si reuneste 17 structuri federative cu o retea de peste 250 de organizatii de si pentru tineret din tara, fiind singura structura din Romania afiliata la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala pentru Tineret (World Assembly of Youth). Presedintele CTR este membru desemnat in Consiliul Economic si Social al Romaniei.