Consiliul Tineretului din Romania: Legea darii in plata, pericol pentru accesul tinerilor la locuinte/ CTR cere continuarea programului Prima Casa

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 8 martie 2016, 14:31 Actualitate | Esenţial

Consiliul Tineretului din Romania (CTR) critica proiectul legii darii in plata invocand drept motiv faptul ca, in forma actuala, demersul "pune in pericol pe termen lung accesul tinerilor la locuinte" si totodata decredibilizeaza posibile viitoare demersuri ale statului in vederea sustinerii accesului la credite. Tinerii cer continuarea programului "Prima Casa", precum si ca statul sa poate in continuare interveni ca garant pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite.

Intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro, CTR arata ca principiul darii in plata este "o masura de protectie binevenita a clientilor bancilor", insa critica forma actuala a legii, sustinand ca "pune in pericol pe termen lung accesul tinerilor la locuinte si decredibilizeaza orice demers viitor care ar putea fi facut de stat in vederea sustinerii accesului la credite".

Prin pozitia oficiala adoptata, tinerii cer ca "programul 'Prima Casa' sa continue si in general ca statul sa poata interveni, in calitate de garant, pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite care pot avea un impact social si economic pozitiv"

Totodata, CTR a trimis observatiile sale si a solicitat de asemenea Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor sa fie invitata la dezbaterile asupra legii.

"Ne dorim ca tinerii sa isi permita in continuare locuinte. Nu traim intr-o tara in care din banii de pensie o persoana sa poata plati si chirie si sa si traiasca. Sansa pe care o au tinerii prin programul 'Prima Casa' nu trebuie luat in deradere, cum am vazut ca se intampla pe alocuri in spatiul public. Traim in acelasi timp intr-o lume dinamica si ne asteptam la multe schimbari pe viitor, inclusiv la situatii in care va fi oportuna sustinerea accesului la diferite tipuri de credite. Daca statul va vrea sa raspunda somajului ridicat, de exemplu, sustinand un program de credite pentru reprofesionalizare si fiind garant pentru acele credite, cum va mai fi credibil daca acum, prin lege, va renunta la garantii deja asumate si va muta riscul prin lege asupra bancilor, inclusiv pentru contractele in derulare? O astfel de abordare decredibilizeaza politicile si garantiile statului si ar fi profund iresponsabila", a declarat Mihai Dragos, presedinte CTR

La baza pozitiei CTR se afla o analiza a legii din punct de vedere jurdic, realizata de avocat Andreea Gligor- Crisan, partener in cadrul societatii civile de avocati "Arion, Gligor, Cojocariu", se precizeaza in comunicat.

"Analiza juridica realizata releva faptul ca o lege precum cea a darii in plata poate reprezenta o solutie salvatoare pentru consumatorii care nu mai pot achita rate aferente contractelor de credit incheiate. Totusi, consideram ca in elaborarea si adoptarea unei legi cu un asemenea impact social si financiar nu trebuie trecute cu vederea dispozitiile Codului de Procedura civila si nu trebuie nesocotite drepturile partilor intr-un proces, mai ales dreptul la un proces echitabil. Ca atare, daca se vor face modificarile necesare in ceea ce priveste respectarea Codului de procedura civila, aceasta lege va putea fi aplicata cu succes si va reusi sa conduca la o reala impartire a riscului contractual intre creditor si debitor", arata avocata Andreea Gligor Crisan.

Mihai Dragos a mai declarat ca tinerii isi doresc ca "aceasta initiativa, aparent bine intentionata, sa se finalizeze cu o lege care imparte in mod echitabil riscurile creditarii intre parti si nu printr-o lege care le taie aripile tocmai celor pe care ar trebui sa ii protejeze".

Consiliul Tineretului din Romania este persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial si reuneste 17 structuri federative cu o retea de peste 250 de organizatii de si pentru tineret din tara, fiind singura structura din Romania afiliata la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala pentru Tineret (World Assembly of Youth). Presedintele CTR este membru desemnat in Consiliul Economic si Social al Romaniei.Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

1575 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  zi fara darea in plata? (Marţi, 8 martie 2016, 14:39)

  Francisc 1 [utilizator]

  nu se poate.
 • -1 (15 voturi)    
  Astia... (Marţi, 8 martie 2016, 14:45)

  Zummm [utilizator]

  De unde au mai aparut ? Mai sunteti ma ?
  • +3 (7 voturi)    
   Daca nu citesti doar titlul si pozele, afli (Marţi, 8 martie 2016, 15:37)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   "Consiliul Tineretului din Romania este persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial si reuneste 17 structuri federative cu o retea de peste 250 de organizatii de si pentru tineret din tara, fiind singura structura din Romania afiliata la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala pentru Tineret (World Assembly of Youth). Presedintele CTR este membru desemnat in Consiliul Economic si Social al Romaniei"
 • +3 (13 voturi)    
  ????? (Marţi, 8 martie 2016, 14:52)

  Sarmis [utilizator]

  Cine este Consiliul Tineretului din Romania si ce anume a mai facut pentru tineri pana acum?

  1. A organizat targuri de locuri de munca pentru tineri, somajul fiind una dintre probleme?
  2. A militat pentru facilitati pentru tinerii care vor sa inceapa o afacere?
  3. A organizat dezbateri pe Legea Invatamantului care se schimba la fiecare 4 ani?

  Concret...cine este aceasta organizatie care transmite puncte de vedere in numele tinerilor?

  Altfel vorba aia...Bula a ajutat o batranica sa treaca strada...Problema e ca batranica nu voia.

  "Mihai Dragos a mai declarat ca tinerii isi doresc ca "aceasta initiativa, aparent bine intentionata, sa se finalizeze cu o lege care imparte in mod echitabil riscurile creditarii intre parti si nu printr-o lege care le taie aripile tocmai celor pe care ar trebui sa ii protejeze".

  Cine este acest Mihai Dragos? A facut un sondaj in randurile tinerilor? Vad ca vorbeste in numele lor.
  • 0 (8 voturi)    
   Concret, (Marţi, 8 martie 2016, 15:36)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui Sarmis

   daca petreceai 10 sec pe google, iti raspundeai singur.

   http://www.ctr.ro/despre/activitatea-ctr
   • +1 (5 voturi)    
    ... (Marţi, 8 martie 2016, 16:02)

    Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

    Am fost pe site.

    Sunt din ciclul ce mai postam azi? Marca banu' ca sunt ONG.

    Eu am intrebat ce au facut concret ca astia stau bine la teorie, practica ii omoara.
    • 0 (2 voturi)    
     Aoleu, (Marţi, 8 martie 2016, 16:57)

     alexpro [utilizator] i-a raspuns lui Sarmis

     da' muieti-s posmagii?
     • 0 (2 voturi)    
      ... (Marţi, 8 martie 2016, 17:20)

      Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

      Ai dreptate si tu. Cer prea mult de la niste politruci.
  • 0 (6 voturi)    
   pai scrie la final (Marţi, 8 martie 2016, 15:41)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Sarmis

   "Consiliul Tineretului din Romania este persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial si reuneste 17 structuri federative cu o retea de peste 250 de organizatii de si pentru tineret din tara, fiind singura structura din Romania afiliata la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala pentru Tineret (World Assembly of Youth). Presedintele CTR este membru desemnat in Consiliul Economic si Social al Romaniei"

   Si daca vrei m ai multe detalii, poti sa browsezi pe site la ei: ctr.ro

   Pe de alta parte, nu vad de ce astia n-ar avea voie sa-si exprime o parere decit daca au facut ce enumeri tu acolo.
   • 0 (4 voturi)    
    ... (Marţi, 8 martie 2016, 16:00)

    Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Una e sa-si exprime o parere alta este sa vorbeasca in numele unui grup de oameni fara sa-i fi mandatat cineva.
    • +1 (3 voturi)    
     Nu inteleg (Marţi, 8 martie 2016, 16:52)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Sarmis

     Comunicatul de dat de ctr ca organizatie. De unde stii ca nu au fost consultate cele 17 structuri federative si cele 250 de organizatii? Poate chiar de la ele a venit presiunea. Deci? De und estii ca nu a fost mandatat?
     • -1 (3 voturi)    
      ... (Marţi, 8 martie 2016, 17:19)

      Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Si eu m-am consultat cu pensionarii din bloc. Inseamna deci ca vorbesc in numele pensionarilor nu-i asa?

      Esti vreun glumet? Ce crezi ca e organzatia de pionieri?
      • 0 (2 voturi)    
       Pai mergi la asociatie (Marţi, 8 martie 2016, 21:57)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Sarmis

       Mergi la asociatia de proprietari si da un comunicat in numele asociatiei, si da, inseamna ca vorbesti in numele lor. Cum altfel? Vrei sa ceara semnatura de la fiecare membru pentru ceea ce vrea sa declare? Serios ca nu pricep ce nu pricepi...
 • +1 (5 voturi)    
  asteptam si biserica sa si spuna opinia (Marţi, 8 martie 2016, 15:17)

  jackalphonse [utilizator]

  si va vorbeste un crestin bisericos.
  Legea darii in plata este un pacat. comunicat BOR. Hai ca puteti...
  asteptam si sectantii, dar refugiatii sirieni ce spun? Este buna legea?
  Cine sunt si ce au facut pana acum acesti membri ai "Consiliului Tineretului"? Asociatia pensionarilor ce zice?
  Pana la urma BNR o sa dea cratite si galeti, ca in vremuri electorale, fcand "lobby" pentru eliminarea legii asteia.
 • +1 (5 voturi)    
  logica simpla (Marţi, 8 martie 2016, 15:29)

  o_parere_una [utilizator]

  daca marea "nenorocire" se intampla si BNR+banci (=love) au dreptate, atunci piata de locuinte se va prabusi. Pe scurt pretul apartamentelor se va ieftini, astfel incat tinerii isi vor permite un apartament fara sa fie sclavi la banci o viata intreaga.
  Daca totusi sfarsitul lumii nu vine, si piata nu se prabuseste, atunci situatia va fi cea de acum cand un tanar isi permite un apartament in functie de venituri.
  Sa ne scandalizam sub diverse organizatii fara niciun substrat ... jenant. Dragi banci, puteti mai mult de atat.
  • +1 (3 voturi)    
   sigur, visul umed al romanului (Marţi, 8 martie 2016, 16:58)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui o_parere_una

   sa se faca apartamentele 10.000 de euro bucata. Da sa se dea cite unul, sa ajunga la toata lumea.

   Ce te face sa crezi ca pretul apartamentelor se va prabusi?

   Doar vor fi mai putine persoane care isi vor permite sa devina proprietari.

   Alea care deja au proprietari vor fi inchiriate, ca doar n-o sa vinda cineva cu 30.000 de euro apartament pe care ia 300 de euro chirie pe luna. Iar chiriile nu vad cum ar putea sa scada. Ba mai mult, va fi o presiune de crestere pe chirii, generata de tot mai putini care-si vor permite sa plece din chirie in propria locuinta.

   Iar alea care nu au inca proprietari, daca vor ajunge sa fie vindute la jumate din pretul actual, vor face rabat serios de la standardele de calitate actuale, care nu-s nici alea prea sus. Dar cel mai probabil multe activitati de constrictie se vor inchide.
 • -1 (5 voturi)    
  de ce sa suferim noi pentru cativa 'destepti' (Marţi, 8 martie 2016, 17:38)

  AlexandruGh [anonim]

  de ce sa platim sute de euro lunar pe chirii? pentru niste inteligenti care au muscat momeala in 2008? sa fiti sanatosi , eu m-am saturat sa bag bani in chirie, pana acum am cheltuit peste 10.000 lei cand puteam sa-mi platesc rata la banca in loc sa-i umflu buzunarele proprietarului. PRIMA CASA TREBUIE SA RAMANA


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică