Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a spus intr-un interviu pentru o publicatie de peste Prut,Timpul, ca R. Moldova nu va deveni niciodata membra a UE sau NATO si ca politicienii de la Chisinau care fac astfel de promisiuni isi mint alegatorii.

Mars pentru unirea Romaniei cu MoldovaFoto: Mediafax

Potrivit fostului sef de stat, reunificarea celor doua state romanesti este singura solutie pentru a atrage Moldova in Uniunea Europeana.

"Una din motivatiile pentru care nici astazi nu exista un angajament in a se discuta subiectul reunificarii celor doua state romanesti este lasitatea. Personal, cred ca acum este un moment bun pentru aceste discutii. Pana la urma, vorbim de o despartire ordonata de doi criminali, Stalin si Hitler, care a fost pusa in aplicare de ministrii lor de Externe, Ribbentrop si Molotov", a declarat fostul presedinte roman.

"De ce n-avem curaj sa spunem ca nu mai vrem sa traim dupa modelul fixat de doi criminali? Raspunsul se gaseste exact in afirmatia mea: lasitatea. Dincolo de lasitate, cea mai mare parte a politicienilor moldoveni vor sa aiba tara lor. (Rade) E una din marile probleme pentru care ei resping sistematic discutarea problemei unirii. Eu am incercat sa lansez acest dialog la toate nivelurile, dar pe ei ii auzi intotdeauna cu acelasi argument al lui Ion Iliescu de la inceputul anilor '90: 'Nu-i momentul!'", a spus Basescu pentru publicatia din Moldova.

Intrebat daca un acord al Chisinaului cu FMI ar prevede reduceri de pensii si salarii, ceea ce ar creste simpatia electoratului pentru partidele prorusesti, fostul sef de stat a raspuns negativ.

"Cand Romania a fost in criza, in 2010, noi am vrut sa reducem temporar nu numai salariile, dar si pensiile, insa FMI s-a opus foarte puternic. Si reprezentantii Fondului vin insotiti de Banca Mondiala, printre obiectivele principale ale careia se numara reducerea nivelului de saracie. Deci, nu cred ca vi se vor cere reduceri de pensii si salarii. Dar va pot spune cu certitudine ca nu va fi niciun acord cu FMI inainte de alegerea presedintelui RM", a declarat pentruTimpulfostul presedinte.

De asemenea, Basescu a dat de inteles ca R. Moldova ar trebui sa renunta la Transnistria, dar a refuzat sa vorbeasca despre reactia lui Putin la solicitarile sale de a-si retrage armata de peste Nistru.