Premierul Dacian Ciolos a tinut sa clarifice, marti dimineata, ca reuniunea UE-Turcia de la Bruxelles la care a participat nu a fost un Consiliu European si s-a finalizat doar cu o declaratie, si nu cu o decizie care sa fi presupus un mandat din partea Parlamentului, potrivitAgerpres

"As vrea sa clarific: aici nu a fost o sedinta de Consiliu European. Invitatia a fost foarte clara pentru o reuniune a sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana. Asa incat aceasta reuniune nu s-a finalizat printr-o decizie care sa fi presupus un mandat din partea Parlamentului, ci s-a finalizat doar cu o declaratie", a spus Ciolos, intr-o declaratie de presa. Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a afirmat luni ca participarea premierului Dacian Ciolos la reuniunea Consiliului European se face cu incalcarea legii.

"Nu am retinut, eu la Parlament nu am primit niciun fel de document din partea premierului, a Guvernului, prin care sa fim informati si prin care nu numai sa fim informati, dar prin care sa ni se solicite un mandat, asadar participarea premierului Ciolos la reuniunea Consiliului European se face cu incalcarea legii si a dispozitiilor clare stabilite de Curtea Constitutionala. Este un precedent extrem de grav", a spus Calin Popescu-Tariceanu, intr-o conferinta de presa. El s-a referit la necesitatea ca prim-ministrul, in conditiile in care reprezinta Romania la Consiliul European, sa vina in Parlament cu o solicitare de mandat.

"Dupa cum ati aflat si am aflat, mi se pare chiar de pe pagina de Facebook, intr-o formula de comunicare semi-oficiala la nivelul presedintelui, seful statului a hotarat sa-l mandateze ca sa reprezinte Romania la Consiliul European pe prim-ministrul Dacian Ciolos. Pana aici, niciun fel de problema. Problema la care doresc sa ma refer ￯ si nu este prima data ca o semnalez ￯ este necesitatea ca premierul, in conditiile in care reprezinta Romania la Consiliul European, sa vina in Parlament cu o solicitare de mandat, de aceea am sa va citez din Legea 373, alineatul 1 de la articolul 18 ￯ 'Guvernul transmite celor doua Camere ale Parlamentului, cu minim zece zile calendaristice inaintea reunirii Consiliului European, propunerea de mandat'", a explicat copresedintele ALDE.