Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Israelului Reuven Rivlin desfasurata la Ierusalim, ca spera ca, in urma discutiilor prilejuite de vizita sa, sa se dezvolte noi domenii de cooperareprecum inovatia, cercetarea, stiinta si tehnologia. Seful statului i-a transmis omologului sau ca "intelegem asigurarea securitatii Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu exista compromisuri" si ca Romania si-a asumat ca parte importanta a politicii sale externe combaterea terorismul, aratand ca "orice cooperare cu Israelul in lupta impotriva terorismului va fi o contributie comuna la atingerea obiectivului major de a aduce pacea si bunastarea pe glob".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro
  • Declaratia presedintelui Klaus Iohannis (sursa - Administratia Prezidentiala):

"Domnule Presedinte, ma bucur sa ma aflu astazi aici, in frumoasa dumneavoastra tara, si va multumesc pentru primirea calduroasa pe care ne-ati aratat-o mie, sotiei mele si delegatiei mele.

Romania acorda o importanta speciala relatiilor cu Statul Israel, iar aceasta vizita vine sa onoreze trecutul cooperarii noastre si, mai ales, sa proiecteze viitorul ei.

Sunt increzator ca relatiile neintrerupte de prietenie dintre tarile noastre, cu o traditie de 68 de ani, relatii bazate pe valori si obiective comune, vor continua sa se dezvolte si sa se extinda in beneficiul ambelor popoare. Am convingerea ca discutiile fructuoase pe care le vom avea pe parcursul acestei vizite vor contribui la consolidarea dialogului nostru politic, diplomatic si sper si economic.

De altfel, am venit aici cu dorinta de a dezvolta noi domenii de cooperare precum inovatia, cercetarea, stiinta si tehnologia, unde si noi avem un potential remarcabil.

Avem un dialog foarte bun si pe teme legate de actualitatea internationala. Intelegem asigurarea securitatii Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu exista compromisuri.

Pe de alta parte, combaterea terorismului este un angajament ferm al agendei politice externe a Romaniei. De aceea suntem membri ai coalitiei anti-Daesh si participam la grupul de lucru 'Stabilizare' al acesteia. Orice cooperare cu Israelul in lupta impotriva terorismului va fi o contributie comuna la atingerea obiectivului major de a aduce pacea si bunastarea pe glob.

Dupa cum stiti, pe 8 martie 2016, adica maine, Romania va prelua presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, lucru mentionat si de dumneavoastra, domnule Presedinte. Acest fapt reflecta puternicul nostru angajament fata de trecut, fata de comemorarea victimelor Holocaustului si lupta impotriva antisemitismului si xenofobiei. Romania va trata in modul cel mai responsabil cu putinta si cu mare onoare aceasta sarcina, pentru indeplinirea careia vom coopera indeaproape cu Israelul.

Avem ambitia sa devenim un centru regional de promovare a educatiei cu privire la Holocaust si de combatere a antisemitismului.

Inchei prin a spune ca increderea, prietenia si solidaritatea, domnule Presedinte, care exista intre tarile noastre ma indreptatesc sa fiu optimist cu privire la consolidarea relatiilor dintre tarile noastre, dintre popoarele noastre, in urmatorii ani.

Va multumesc pentru invitatie, sunt foarte bucuros ca pot sa fiu astazi, impreuna cu dumneavoastra aici."

  • Declaratia presedintelui Reuven Rivlin

"Stimate domnule Presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, fiti bine venit la Ierusalim, la resedinta Presedintelui!

Romania se bucura in Israel de un loc de cinste ca un stat care a pastrat de-a lungul anilor bune relatii de calitate cu Statul Israel. In ultimele decenii, aceste relatii se intaresc si isi gasesc expresia in comert, stiinta, economie, prin diverse cooperari.

Domnule Presedinte, elogiez sprijinul dumneavoastra, exprimat, nu o data, fata de Israel, pentru dezvoltarea vastelor relatii cu tara noastra. Deja noi cooperam in domenii de strategie si aparare. Israelul este interesat si se va bucura sa largeasca colaborarile in domeniul ciberneticii, agriculturii, sanatatii, industriei si dezvoltarii.

Statul Israel este ingrijorat de desfasurarile regionale din Orientul Mijlociu. Iranul inca constituie un pericol real pentru pacea Israelului, direct sau indirect. Numai in urma cu o saptamana, un lider iranian a negat cu fermitate dreptul la existenta al Statului Israel. Aceste amenintari adancesc suspiciunea si temea in intregul Orient Mijlociu si continua sa pozitioneze Iranul ca un factor subversiv, care pericliteaza stabilitatea regionala.

In incheiere, domnule Presedinte al Romaniei, vreau sa imi exprim aprecierea fata de Romania pentru rolul ei ca Presedinte al Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului. Sunt convins ca veti continua sa actionati cu fermitate contra fenomenelor de antisemitism, xenofobie si ura. Fiti binecuvantat, domnule Presedinte! Va doresc o vizita fructuoasa si reusita in tara noastra!"