Macedonia a introdus, duminica, masuri suplimentare la frontiera cu Grecia, permitand doar tranzitul refugiatilor care vin din zone unde in mod clar este razboi, afirma oficiali greci potrivit agentiei AP, preluata de Mediafax.

Migranti blocati la granita Greciei cu MacedoniaFoto: Captura YouTube

Spre exemplu, conform autoritatilor elene, Macedonia permite trecerea refugiatilor din regiunea siriana Alep, dar nu a celor care locuiesc in Damasc (Siria) sau in Bagdad (Irak).

In urma cu doua saptamani, Macedonia a impus alte restrictii la frontiera cu Grecia, permitand doar trecerea refugiatilor din Siria si Irak.

Aproximativ 13.000 de migranti se inghesuiau sambata la frontiera dintre Grecia si Macedonia, in conditii de igiena deplorabile, cu numai doua zile inainte de un summit UE-Turcia considerat crucial pentru o reglementare a crizei migratorii.

Numarul candidatilor la azil - in special sirieni, irakieni si afgani - blocati in toata Grecia creste din cauza inchiderii frontierei de catre Macedonia si a masurilor restrictive luate de tarile din Balcani, pana la Austria.

Peste 30.000 de migranti sunt blocati in aceasta tara, unde ONG-uri actioneaza pentru a le oferi asistenta.

Premierul elen Alexis Tsipras a izbucnit duminica la adresa restrictiilor de la frontiera ce au dus la blocarea a zeci de mii de refugiati la granite. Tsipras a adaugat ca Atena va face presiuni la summitul de luni pentru solidaritate si pentru impartirea corecta a refugiatilor.

Premierul elen a acuzat Austria si tarile balcanice ca „ruineaza Europa” prin incetinirea fluxului de migranti si refugiati ce pleaca prin nordul Greciei, unde circa 30.000 sunt acum blocati, asteptand ca Macedonia sa-si redeschida frontiera, pentru a-si relua drumul spre Germania.