Presedintele Klaus Iohannis face, incepand de duminica seara, o vizita de stat in Israel si Palestina, pe agenda figurand intalniri cu omologul sau israelian, Reuven Rivlin, si cu premierul Benjamin Netanyahu, noteaza Mediafax. Seful statului se va intalni cu lideri ai Parlamentului (Knesset) si cu alte oficialitati, dar si cu reprezentanti ai disaporei romane.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Voi avea cel putin o intalnire cu diaspora noastra din Israel si voi avea discutii, cred eu foarte bune, care au scopul de imbunatati relatia dintre Romania si Israel", preciza joi presedintele Klaus Iohannis, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

"Sunt foarte multe domenii in care avem colaborari bune, in care avem abordari comune. Cu aceasta ocazie, voi face o vizita la Autoritatea din Palestina si voi avea o intalnire cu Presedintele Autoritatii", a mai precizat seful statului.

Iohannis a mai spus ca vizita de stat a fost stabilita cu multe luni in urma si, din aceste motive, nu a putut amana delegatia pentru a participa la reuniunile de la Bruxelles. Astfel, l-a mandatat pe premierul Dacian Ciolos, pentru a reprezenta Romania, luni, la doua intalniri care vor avea loc la Bruxelles: summit-ul liderilor europeni cu Turcia si o intalnire informala a liderilor din Consiliul European, reuniuni la care se va discuta despre problema migratiei.

Decizia sa de a-l delega pe premierul Dacian Ciolos a fost criticata de fostul presedinte Traian Basescu, care a scris, pe Facebook, ca "sub perdeaua unei vizite in Israel si Palestina, presedintele Iohannis lipseste de la dejunul de lucru Turcia-UE, urmat de Consiliul European pe tema migratiei islamiste". Acesta a mai comentat ca niciun alt stat nu isi permite sa fie reprezentat la Consiliul European de un tehnocrat in locul unui politician ales.