Peste 20 de copii care prezentau simptome de toxiinfectie alimentara, toti elevi ai Scolii Generale Ion Luca Caragiale din Pitesti, sunt internati duminica la Spitalul de Pediatrie Pitesti si Spitalul Judetean de Urgenta, iar un pacient a fost transferat la Bucuresti la solicitarea familiei, scrie Agerpres.

Spitalul de Pediatrie din PitestiFoto: Agerpres

Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului de Pediatrie Pitesti, medicul Adina Enescu, in 16 cazuri a fost confirmata prezenta adenovirusului.

"Pana in prezent s-au prezentat 32 de copii (...) cu diverse simptomatologii. Dintre acestia, 15 copii au ramas internati in cadrul Spitalului de Pediatrie, sase copii au fost transferati la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti, un copil a plecat la cerere la Bucuresti, trei au refuzat internarea, iar 16 din totalul acesta sunt identificati cu adenovirus. Toti copiii care s-au prezentat in cadrul compartimentului au fost investigati cu analize de laborator, de sange si respectiv scaun", a declarat medicul Adina Enescu.

Pentru a putea face fata numarului mare de pacienti, conducerea Spitalului de Pediatrie Pitesti a luat o serie de masuri de reorganizare a activitatii.

"La nivelul unitatii noastre s-au aplicat masuri de reorganizare in ceea ce priveste paturile, pentru a asigura internarea copiilor care necesita supraveghere de lunga durata, precum si masuri de reorganizare a personalului care va supraveghea acesti copii", a precizat Adina Eenescu.

Prefectul Cristian Soare a anuntat anterior ca, potrivit primelor concluzii ale verificarilor efectuate in acest caz, este vorba despre un adenovirus care a provocat toxiinfectia alimentara. Simptomele au aparut dupa ce copiii, toti inscrisi la after-school, au consumat produse alimentare la cantina unitatii de invatamant.

Directia de Sanatate Publica (DSP) si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au declansat duminica o ancheta epidemiologica.

Potrivit directorului DSP Arges, medicul Sorina Hontaru, o echipa de epidemiologi s-a prezentat la Spitalul de Pediatrie Pitesti, iar o alta echipa, din care fac parte si reprezentanti ai DSVSA, a ajuns la unitatea de invatamant, de unde recolteaza probe.

Anterior in cursul dupa-amiezii, reprezentantii Spitalului de Pediatrie Pitesti informau ca la sectia de primiri urgente s-au prezentat in ultimele 24 de ore 26 de copii cu varste intre sapte si noua ani, care prezentau diverse simptomatologii. In unitatea medicala au ramas internati 11 copii, starea lor fiind stabila, iar doi au fost transferati la Sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta din Pitesti.

_____

UPDATE: Numarul copiilor din Pitesti, elevi la aceeasi scoala, care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfectie alimentara a crescut la 17, anunta Digi24.

Primii copii au ajuns la Spitalul de Pediatrie din Pitesti sambata seara, noteaza sursa citata, care precizeaza ca elevii de la Scoala nr. 16 din Pitesti acuzau stari de febra, greata si dureri de stomac. De vina, spun inspectorii DSP, ar fi mancarea primita joi la cantina after-school-ului.

Sorina Hontaru, directorul DSP Arges: "Au consumat branza cu mamaliguta, pulpe de pui la cuptor cu garnitura. After-school-ul care asigura masa pentru acesti copii este in curtea scolii. Echipa de epidemiologi din Directia de Sanatate Publica s-a prezentat la Spitalul de Pediatrie, iar o alta echipa formata din reprezentanti ai supravegherii si ai inspectiei noastre sunt la scoala si la acest after-school pentru recoltare de probe. Au fost informati si colegii nostri de la Directia Sanitar-Veterinara, Ministerul Sanatatii".

Directorul Scolii generale nr. 16 din Pitesti sustine ca mancarea data copiilor a fost pregatita in conditii corespunzatoare, mai precizeaza postul de stiri.

Vlad Laurentiu, directorul Scolii nr. 16 Pitesti: "Mancarea se pregateste aici, in fiecare dimineata vin doamnele, am inteles la ora 5 si ceva. Se apuca de mancare. Se serveste in pauzele de la 12 la 13. Intotdeauna a fost foarte bine pregatita. S-a spus ceva despre mamaliga, despre niste copane".

Inspectorii DSP Arges au sigilat bucataria cantinei scolare si i-au chemat de acasa pe toti angajatii.

UPDATE 2: Directorul scolii unde mai multi copii s-au imbolnavit: In jur de 180 de elevi au servit masa joi

Directorul Scolii nr. 16 "Ion Luca Caragiale" din Pitesti, Alin Vlad, spune ca intre 150 si 180 de elevi au servit, joi, la after-school, mamaliga cu branza si pulpe de pui, mancarea fiind pregatita in cadrul unitatii de educatie.

Alin Vlad a declarat duminica pentru Mediafax ca autoritatile fac, la ora transmiterii acestei stiri, un control la scoala.

"A ajuns si bucatareasa, care era la Cozia, si a prezentat documentele. Au fost prelevate probe si se semneaza procesele verbale", a afirmat directorul Scolii nr. 16 "Ion Luca Caragiale" din Pitesti.

Acesta a adaugat ca de opt ani de cand lucreaza la scoala nu au fost niciodata probleme.

"Mancarea se pregateste aici, in fiecare dimineata. Vin doamnele la ora 5.00 si gatesc. Mancarea este servita in pauza de la 12.50 - 13.00. Ultima data cand au mancat la after-school elevii a fost joi. Este vorba despre 150 - 180 de copii care au mancat in unitate mamaliga cu branza si smantana si pilaf cu piept de pui la gratar. Nu stim de la ce s-au imbolnavit. Asteptam rezultatele anchetei", a declarat Alin Vlad.