Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, vineri, cererea de extradare a hackerului Marcel Lehel Lazar, alias Guccifer, in Statele Unite ale Americii, anunta Agerpres.

ICCJ a admis contestatia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara fata de decizia instantei inferioare si a dispus arestarea in vederea predarii a lui Marcel Lehel Lazar, care a violat corespondenta electronica a mai multor personalitati americane, cel mai mediatizat caz fiind al lui Colin Powell.

Potrivit deciziei instantei supreme, magistratii au dispus predarea temporara a lui Marcel Lehel Lazar, pe perioada desfasurarii procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluarii acestuia de catre autoritatile statului solicitant.

Decizia este definitiva.

FBI-ul a cerut oficial extradarea lui Marcel Lehel Lazar, pentru a raspunde in fata unui tribunal din Statele Unite ale Americii pentru ca ar fi spart conturile de e-mail ale unor personalitati si ar fi dezvaluit corespondenta lor privata.

Marcel Lazar Lehel, hackerul cunoscut sub numele de 'Guccifer' sau 'Micul Fum', devenit celebru dupa ce a spart conturile de e-mail apartinand unor persoane publice din Romania, printre care si pe cel al fostul director al SRI George Maior, a fost condamnat in iunie 2014 de Tribunalul Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare.

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazar Lehel ca, in cursul anului 2013, a accesat in mod repetat si fara drept, prin incalcarea masurilor de securitate, conturile de e-mail apartinand unor persoane publice din Romania, cu scopul de a intra in posesia datelor confidentiale aflate in posta electronica. Printre persoanele al caror e-mail a fost spart de 'Guccifer' se afla George Maior si europarlamentarul PSD Corina Cretu.

Marcel Lehel Lazar a spart si conturi de e-mail ale unor oficiali americani, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush si Rockefeller, dar si ale unor vedete din SUA.

'Guciffer' a spart si conturile de e-mail si Facebook ale unor vedete din Romania: Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivanescu, Rona Hartner, Bianca Dragusanu sau Cristian Pulhac.