Avertismentul unui europarlamentar: "Vanzarea terenurilor agricole de la granite catre straini, amenintare la adresa securitatii Romaniei"
"40% din terenul arabil din Romania este cumparat de straini. Autoritatile romane trebuie sa intervina prin crearea unor mecanisme de prevenire a concentrarii terenurilor in mainile unor corporatii straine", a declarat Daniel Buda, membru in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European.
Un studiu realizat de catre Transnational Institute a aratat ca terenurile arabile din Romania si din multe alte state din Europa de Est sunt cumparate de catre cetateni europeni pentru: agricultura industriala, minerit, energie, turism etc. Potrivit acestei cercetari, aproximativ 20%-30% din zonele arabile ale Romaniei se afla in posesia cetatenilor straini din UE, iar 10% se afla in posesia persoanelor rezidente in alte state din afara UE.
"Acest fenomen constituie un pericol serios pentru comunitatile rurale autohtone pentru ca locuitorii zonelor respective pierd controlul asupra unor suprafete mari de pamant. Achizitionarea terenurilor agricole de la granite de catre straini poate fi privita ca o amenintare la adresa securitatii nationale. Situatia actuala a fost facilitata si de faptul ca nu au fost emise notificari din partea Romaniei catre UE pentru instituirea unor restrictii la cumpararea terenurilor de catre straini. Efectele acestui fenomen se manifesta deja in mod direct prin cresterea ratei somajului in zonele rurale respectiv", a explicat europarlamentarul roman.
Daniel Buda ii cere ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, sa intervina si sa creeze mecanisme prin care sa se previna concentrarea terenurilor in mainile unor corporatii "care pot decide la un moment dat, sub protectia drepturilor de proprietate, sa nu mai utilizeze aceste terenuri in scopurile agricole pentru care au fost achizitionate", spune europarlamentarul.
"Reglementarea vanzarii terenurilor intra in competentele nationale si trebuie exercitata in conformitate cu legislatia UE. Prin urmare, statele membre sunt libere sa adopte, in conformitate cu legislatia UE, actele juridice adecvate pentru atingerea unor obiective politice legitime, cum ar fi evitarea speculei si asigurarea utilizarii terenurilor agricole in scopuri agricole", explica europarlamentarul.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Cei prosti nu invata din carti sau din experienta altora ,vor sa aiba propia experienta ,iar cand nu invata nici din asta atunci devin niste idioti iremediabil pierduti.
Si, acum daca au cumparat niste straini pamant, ce pot sa faca cu el? Fie ca il folosesc cumva pt a scoate profit, fie ca il vand la un pret mai mare cuiva care va scoate profit folosindu-l. Cam asta pot face.
Sau ganditi ca or sa ia pamantul cu roaba si sa-l duca pe tot in strainatate?
Oricum, acei straini care au cumparat pamant in Romania trebuie sa plateasca taxe pe proprietate statului roman, iar daca scot profit, impozitul pe profit tot statului roman trebuie sa-l plateasca.
Prefer sa vina straini care sa aibe bani cu care sa cumpere proprietati decat sa vina invadatori (pardon, refugiati) doar cu hainele de pe ei si cu intentia de a impune sharia. Singura problema cu strainii care cumpara proprietati este numai sa nu caute sa impuna vreo ideologie de tip nazist sau comunist sau islamist...