Raportul Corpului de Control al MJ releva o degradare a performantei institutionale a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie

de Carla Dinu     HotNews.ro
Vineri, 4 martie 2016, 6:11 Actualitate | Esenţial


Conducerea interimara asigurata de un vicepresedinte a condus la o degradare a performantei institutionale a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC), potrivit concluziilor unui raport intocmit de Corpul de Control al ministrului Justitiei.

"Raportul Corpului de Control a aratat ca interimatul asigurat de vicepresedinte a condus la o degradare a performantei institutionale a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie. Prin propunerea numirii unui profesionist din cadrul personalului ANC in functia de presedinte, ministrul Justitiei doreste sa dea un semnal clar de incredere in profesionalismul angajatilor acestei institutii. Ministrul Justitiei considera ca ANC este o institutie de maxima importanta si intelege sa ia toate masurile necesare pentru ca aceasta sa functioneze ca un serviciu public de calitate, la cele mai inalte standarde de profesionalism", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei (MJ) citat de Agerpres.

Raportul arata ca in activitatea ANC au fost depistate probleme de legalitate, de eficienta institutionala si deficiente de ordin administrativ, disfunctii in procesele de management, dar si probleme de comunicare publica si transparenta.


Printre problemele de legalitate constatate se numara si decizia vicepresedintelui ANC de a delega, fara motivare, dreptul de semnatura pentru si in numele sau pe perioade nedeterminate unor sefi de serviciu, sefi de birou sau directori, cu invocarea gresita a reglementarilor aplicabile. Din verificari a reiesit ca s-a incalcat Regulamentul de Organizare si Functionare al ANC, care prevede ca numai presedintele poate sa delege dreptul de semnatura, motivat, vicepresedintilor.

La acelasi capitol s-au constatat incalcari ale regulamentului de evaluare a activitatii profesionale a angajatilor, precum si ale dispozitiilor referitoare la promovarea in functii de conducere, se mai arata in comunicat. In ceea ce priveste eficienta institutionala, Corpul de Control a constatat intarzieri foarte mari in solutionarea cererilor de cetatenie in majoritatea dosarelor examinate, in conditiile in care termenul prevazut de lege este de cinci luni.

"Timpul mediu de procesare si solutionare a cererilor de acordare/redobandire a cetateniei romane (...) nu a fost respectat. De exemplu, pentru perioada 2013-2015, situatia se prezinta astfel: in 2013, timpul mediu a fost de 18,21 luni; in 2014, timpul mediu a fost de 14,63 luni; in 2015, timpul mediu a fost de 9,6 luni", se arata in comunicat.

La capitolul probleme de ordin administrativ s-a constatat ca Biroul pentru Depunerea Juramantului, Evidente si Retragere Cetatenie este subdimensionat, membrii Comisiei pentru Cetatenie solutioneaza lucrari si in alte structuri din ANC, fapt ce ingreuneaza activitatea Comisiei, iar la Secretariatul Tehnic al acesteia inregistrarea dosarelor functioneaza deficitar.

In ceea ce priveste disfunctiile din sistemul de management, s-a constatat existenta unui climat organizational conflictual si o lipsa de comunicare intre managementul superior si angajati, dar si faptul ca ANC a contractat o firma privata de paza, desi institutia poate sa beneficieze de servicii de paza asigurate de Jandarmeria Romana, ceea ce ar reduce costurile aferente. In plus, desi incheierea de procese-verbale ale sedintelor de depunere a juramantului este oportuna din perspectiva ulterioarelor reclamatii sau in cazuri in care se solicita retragerea cetateniei, s-a constatat ca procesele verbale nu se realizeaza in practica.

Referitor la comunicarea publica si transparenta institutionala, s-a constatat ca regulamentul de ordine interioara, precum si rapoartele anuale de activitate, nu erau publicate pe site-ul institutiei, dar si ca informarea solicitantilor cu privire la stadiul dosarelor de cetatenie este deficitara. Raportul mai releva ca au fost incalcate prevederile regulamentare privind promovarea in functii de conducere.

"Intr-un caz, numirea s-a facut fara sa se tina cont de rezultatele evaluarii celui in cauza. Astfel, desi pentru promovare era nevoie de calificativul 'Foarte Bine', persoana promovata primise doar calificativul 'Bine'. In plus, s-a constatat ca nu au fost respectate dispozitiile regulamentare privind contestatiile. De pilda, o contestatie a fost admisa de vicepresedintele ANC fara respectarea regulamentului, care prevede ca solutionarea contestatiei se realizeaza de catre un alt director care nu a facut evaluarea initiala, respectiv fara motivarea admiterii/respingerii contestatiei", se precizeaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, ministrul Justitiei, luand in considerare raportul Corpului de Control, precum si obligatiile MJ in calitate de autoritate ierarhic superioara, intelege sa sprijine ANC prin masuri care vor conduce la eficientizarea activitatii acestei institutii. 'Ministrul Justitiei acorda o atentie deosebita tuturor problemelor semnalate de personalul din cadrul ANC si asigura toate partile interesate ca va sprijini orice demers menit sa promoveze eficienta institutiei', se mai mentioneaza in comunicat.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, joi, ca ceea ce se intampla la ANC este ''scandalos', exprimandu-si regretul ca angajati ai institutiei 'au ales sa exporte in presa' o problema institutionala. Cinci sefi ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie si-au anuntat demisiile din functii, printr-o scrisoare adresata ministrului Justitiei, Raluca Pruna. Potrivit informatiilor aparute in presa, demisiile au fost anuntate dupa ce in functia de presedinte al ANC a fost numita Iulia Malina Ciobanu. Intr-un memoriu adresat ministrului Justitiei, cei cinci cereau ca toate functiile de conducere din institutie sa fie ocupate prin concurs.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

484 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by