Denumit Via Carpatia, proiectul a obtinut adeziunea a sapte tari (Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, Romania, Ucraina si Turcia), semnatare ale declaratiei, a afirmat ministrul polonez pentru infrastructura, Andrzej Adamczyk, scrie AFP.

Denumit Via Carpatia, proiectul a obtinut adeziunea a sapte tari (Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, Romania, Ucraina si Turcia), semnatare ale declaratiei, a afirmat ministrul polonez pentru infrastructura, Andrzej Adamczyk.

Bulgaria, interesata si ea de proiect, se va ralia proiectului "cu urmatoarea ocazie", in conditiile in care Cehia a asistat la reuniunea de la Varsovia "in calitate de observator", a adaugat acesta.

"Via Carpatia este o axa vitala pentru dezvoltarea regiunilor din estul Europei centrale si orientale. Este o cale de comunicare care va sparge principiul, in vigoare pana azi, de realizare de cai est-vest", a afirmat ministrul.

Nu a fost oferita nicio cifra legata de costurile proiectului si nici o data pentru lansarea sa, dar tarile participante spera sa obtina o contributie din partea UE pentru finantarea sa.

Aceasta initiativa corespunde ambitiilor afisate de noul guvern conservator polonez de intarire a cooperarii regionale intre tarile europene situate intre marea Baltica si cea Adriatica, pentru a contrabalansa ponderea Europei occidentale.