Romania si alte sase tari est-europene vor sa construiasca o axa rutiera care sa lege Lituania de Bulgaria - Via Carpatica
Denumit Via Carpatia, proiectul a obtinut adeziunea a sapte tari (Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, Romania, Ucraina si Turcia), semnatare ale declaratiei, a afirmat ministrul polonez pentru infrastructura, Andrzej Adamczyk.
Bulgaria, interesata si ea de proiect, se va ralia proiectului "cu urmatoarea ocazie", in conditiile in care Cehia a asistat la reuniunea de la Varsovia "in calitate de observator", a adaugat acesta.
"Via Carpatia este o axa vitala pentru dezvoltarea regiunilor din estul Europei centrale si orientale. Este o cale de comunicare care va sparge principiul, in vigoare pana azi, de realizare de cai est-vest", a afirmat ministrul.
Nu a fost oferita nicio cifra legata de costurile proiectului si nici o data pentru lansarea sa, dar tarile participante spera sa obtina o contributie din partea UE pentru finantarea sa.
Aceasta initiativa corespunde ambitiilor afisate de noul guvern conservator polonez de intarire a cooperarii regionale intre tarile europene situate intre marea Baltica si cea Adriatica, pentru a contrabalansa ponderea Europei occidentale.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Sa fim seriosi, Romania nu a fost in stare sa faca o autostrada care sa traverseze tara in 25 de ani si acum deodata se vorbeste despre Transcarpatica.
Dream on.
Ca de: avem PM prieten cu agricultorii.
Btw, ce sa circule pe Via Carpatica, tancuri americane, turisti la Mamaia ca marfa cam nexam. Oricum, din Ungaria poti sa ajungi pana in Lituani a pe autostrada. Gaura in caldaram e la noi!
auzi vorba, 198 de milioane versus 143 de milioane ...
Amice, eşti. (Semnat: I.L. Caragiale)
Însă această posibilă dar momentan improbabilă axă ar putea aduce o creștere economică importantă țărilor implicate, iar noi românii avem un interes crescut ca acest proiect să se realizeze. Dintre țările membre semnatare schimburi comerciale ridicate avem doar cu Ungaria și Polonia. Cu Polonia balanța este negativă cu mult iar investitorii polonezi în România sunt de câteva sute de ori mai numerosi decât cei români în Polonia. Cu Lituania schimburilor economice sunt aproape inexistente.
Concret noi românii avem oricum autostrăzile orientate de la nord la sud. Până la data concretă a începerii construcției de autostrăzi am putea avea cel mult două cioturi finanțate de UE pe acest proiect, iar asta doar dacă vom fi noi în continuare foarte leneși în construcția de autostrăzi.
Oricum Romania e cea mai vizionara tara. In 2100 o sa fie probabil masini zburatoare si cine o sa rada de fraierii care au dat bani pe autostrade...
Iasul trebuie legat in primul rand de vest.
Clujul de vest. Tmisoara , la fel.
Si eu zic ca si Bucurestiul trebuie legat de vest, nu? Si chiar de sud.
Aa, ca facand legaturile astea, evident legi si provinciile istorice intre ele (Moldova, Valahia si Ardealul).
pt. navetisti/
aceasta via carpetica sa treaca musai prin sighii, sa lege sighii cu plajile din peloponez si anatolia.
numai ca acesta, perfid ca intotdeauna, a inceput sa lege explicit transferurile financiare catre saracanii din est de bomba cu ceas numita refugiati!
Mobilizati-va impotriva propagandei antioccidentale si cu manie proletara infierati sfertodoctii ..mai cu spor.
Via Carpatia e proiect vechi, in Romania e doar pe ruta Arad-Drobeta- Craiova-Calafat (cu trecere in Bulgaria).
Din pacate cata vreme Ucraina va fi o tara nesigura nu va fi intrare pe autostrada pe la Suceava spre sud.
Romania , acum , imediat de construit autostrazi interne . Mergi din Bucuresti pana la Suceava - un adevarat calvar -> 120/h 6 km-> 55/h 4 km -> 85/h 10 km -> curbe dupa curbe -> frane -> accelerat-> hop localitate 55/h- > se pare c-aici stau unii cu pistolu' 50/h ..... in loc sa iesi pe autostrada si sa conduci fara emotii si odihnit 450 km in 3-4 ore .
La infrastructura , suntem in urma fata de tarile civilizate cu 100 de ani.... nu din cauza populatiei , din cauza golanilor politici care au pus mana pe avutia nationala si au vandut-o la bucata pe bani bagati in buzunarele lor .
Pt. Noi via carpatica insemna o bucatica de autostrada de la Oradea.
si inca o bucatica la calafat Craiova.
Pentru ungaria inseamna oradea nod rutier la doua autostrazi.
Pentru bulgaria o autostrada de la Sofia catre viena.
Pentru noi renuntarea la tronsonul constanta-varna
Si amânarea la nesfarsit a unei legaturi cartre Ucraina.
Un proiect care izoleaza Ucraina.
Ce-i aia transcarpata ???din nord in sud ,din est in vest ??,orcum ai da-o tot nu iese , cum n-a iesit nimic din mana celor care bese !!!.
Cu coada sus !,cu gura mare ,raiosi ,tembeli si mincinosi va vand acum o varza creata ca iara vor sa fie alesi !!.