Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un articol de lege care permitea revizuirea hotararilor judecatoresti bazate pe prevederi declarate ulterior neconstitutionale

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 3 martie 2016, 18:38 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional joi articolul 453 alin.(1) lit. f) din Codul de procedură penală. Articolul prevedea ca revizuirea unei hotarari judecatoresti definitive poate fi ceruta daca respectiva hotarare s-a bazat pe o prevedere care a fost ulterior gasita neconstitutionala. Practic, decizia CCR de azi inlatura posibilitatea ca unii condamnati sa ceara revizuirea hotararilor definitive in dosare in care interceptarile au fost facute si de SRI, dupa ce aceeasi Curtea Constitutionala a decis acum doua saptamani ca este neconstitutionala o prevedere legala care permitea acest lucru. Potrivit unor surse judiciare, mai multi condamnati au depus deja cereri de revizuire tocmai avand in vedere decizia CCR din februarie.

Comunicatul de presa al CCR de astazi, 3 martie:

În ziua de 3 martie 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, care au următorul conținut: „Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când: […] f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.“

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, care nu limitează cazul de revizuire la cauza în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate, este neconstituțională. Curtea a reținut că în ceea ce privește cauzele soluționate până la data publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea unei dispoziţii dintr-o lege sau o ordonanță a Guvernului și în care nu a fost dispusă sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituţionalitate având acelaşi obiect, acestea reprezintă facta praeterita, de vreme ce cauzele au fost definitiv și irevocabil soluționate. Curtea a reținut că din momentul introducerii cererii în instanță și până la soluționarea definitivă a cauzei, norma incidentă a beneficiat de prezumția de constituționalitate, care nu a fost răsturnată decât ulterior pronunțării hotărârii prin care s-a tranșat în mod definitiv litigiul şi care a dobândit autoritate de lucru judecat. Prin urmare, Curtea a constatat că incidența deciziei de admitere pronunţată de instanța de contencios constituțional într-o atare cauză ar echivala cu atribuirea unor efecte ex tunc actului jurisdicțional al Curții, cu încălcarea dispozițiilor art.147 alin.(4) din Legea fundamentală, și ar nega, în mod nepermis, autoritatea de lucru judecat care este atașată hotărârilor judecătorești definitive.

 Curtea a constatat însă că, în reglementarea cazului de revizuire examinat, reglementat de art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, deși intenția legiuitorului a fost de a da eficiență controlului de constituționalitate, posibilitatea de a beneficia de efectele deciziei de admitere a Curții este necesar a fi circumscrisă sferei persoanelor care au declanșat acest control, anterior momentului publicării deciziei, în condițiile prevăzute de lege. În speță, Curtea a constatat că motivul  substanțial și imperios care justifică derogarea de la principiul autorității de lucru judecat îl constituie decizia de admitere a excepției de neconstituționalitate, pronunțată de instanța de contencios constituțional.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curtea de Apel Suceava – Secția penală și pentru cauze cu minori.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3140 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  !!! (Joi, 3 martie 2016, 19:04)

  marianmarian [utilizator]

  "Potrivit unor surse judiciare, mai multi condamnati au depus deja cereri de revizuire tocmai avand in vedere decizia CCR din februarie" - HAHAHA! Un ras apasat, dar sincer. Sarisera repede hienele. Canci, baieti, enjoy your time!
 • +1 (1 vot)    
  Graba strică treaba. (Joi, 3 martie 2016, 19:16)

  asavreau [utilizator]

  Dacă nu se grăbeau,lăsau ca hotărârea să-ți urmeze cursul normal,nu apăreau aceste precizări și poate..Există un D-zeu!Cât pe ce să-i scăpăm pe hoți dacă nu se dădeau singuri de gol.
 • +2 (8 voturi)    
  Interesant.. (Joi, 3 martie 2016, 19:21)

  vov [utilizator]

  Deci daca te-au condamnat pe baza unei legi (oricare ar fi ea) care incalca Constitutia...aia e, n-ai avut noroc. Si in loc sa anuleze condamnarea cu scuzele de rigoare, iti spun senin "Ghinion !" vorba celui care "urmareste cu atentie"...Oare mai e de stat in tara asta ?
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 3 martie 2016, 21:24)

   valli [anonim] i-a raspuns lui vov

  • 0 (2 voturi)    
   pai (Joi, 3 martie 2016, 21:56)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui vov

   du-te in tara varanului voikulescu si celorlalte lepre, nu te retine nimeni cu forta.
 • +1 (3 voturi)    
  iar Ponta? (Joi, 3 martie 2016, 20:54)

  nelamurit [utilizator]

  A fost seful comisiei la coduri penale.S-a asigurat ca toate soparlele necesare se regasesc in text.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by