"Romania, din postura de granita externa a Uniunii Europene, se confrunta cu amenintari din ce in ce mai complexe si atipice (...)Terorismul, migratia ilegala, criminalitatea informatica, radicalizarea, traficul de droguri sau alte retele de criminalitate organizata au atins, din pacate, cote alarmante, care ne obliga la asigurarea unei capacitati sporite de adaptare si reactie rapida ", a declarat Eduard Hellvig, directorul SRI, in cadrul sedintei de bilant privind activitatea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pe anul 2015.

Acesta a precizat ca pentru securitatea romanilor este esentiala cooperarea permanenta a SRI cu DIICOT, "intr-o lume care nu mai e de mult predictibila sau sigura".

Seful SRI a mai spus ca in fata acestor "amenintari brutale", DIICOT este o structura care are un rol foarte important pentru societatea romaneasca. "Cazurile investigate de catre procurorii DIICOT impreuna cu ofiterii SRI au un puternic ecou in actualitatea recenta. De la stoparea actiunilor extremiste impotriva ordinii constitutionale, pana la destructurarea unor grupari infractionale vinovate de fraudarea masiva a bugetului asigurarilor de sanatate. De la anihilarea unor retele de trafic de droguri, pana la capturarea unor grupari implicate in trafic de persoane", a mai spus Hellvig, adaugand ca Romania este perceputa in regiune ca o reduta de securitate.

Hellvig a mai spus ca fara strategii pe termen mediu si lung nu se pot obtine rezultate durabile in combaterea acestor fenomene grave. "Fara o raportare directa la cetatean si la asteptarile sale, riscam sa ramanem captivi unui model conventional, de multe ori depasit de realitatile cu care ne confruntam", a mai afirmat Hellvig.