Autoritatile unui stat membru UE le pot impune refugiatilor extracomunitari sa locuiasca intr-o anumita zona, a stabilit Curtea Europeana de Justitie, sesizata de doi sirieni din Germania care argumentau ca au drept de libera circulatie in spatiul comunitar, informeaza Mediafax.

Tabara de refugiatiFoto: Captura YouTube

Cei doi sirieni - sot si sotie - au sesizat Curtea Europeana de Justitie (CEJ) pentru a denunta reglementari din Germania ce stabilesc zone precise de rezidenta pentru refugiati. Cei doi extracomunitari au argumentat ca le este incalcat dreptul la libera circulatie in spatiul Uniunii Europene.

Barbatul a venit in Germania in 1998, fiind urmat de sotie in 2001. Nu au primit statut de azilanti, dar beneficiaza de protectie, pentru ca revenirea in Siria ar fi periculoasa.

Autoritatile germane cred ca extracomunitarii din aceasta categorie - numiti "refugiati tolerati" - trebuie sa stea in zone specifice.

Judecatorii CEJ au stabilit ca autoritatile statelor membre UE pot stabili locuri specifice de resedinta pentru refugiati, mai ales daca acestia nu sunt inca integrati in societatea-gazda.

Insa CEJ a precizat ca acesti refugiati trebuie sa aiba acces la indemnizatii sociale in mod egal cu alti cetateni non-UE.