Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marti statul roman sa-i plateasca omului de afaceri Gabriel Popoviciu daune morale de 4.500 de euro, gasind admisibila plangerea acestuia ca a fost retinut aproape noua ore in sediul DNA in 2009 fara baza legala, informeaza institutia intr-un comunicat postat pe site-ul sau si consultat de Agerpres.

Puiu PopoviciuFoto: AGERPRES

In plangerea sa, Popoviciu scrie ca a fost retinut timp de aproape noua ore intr-o sala de asteptare a Directiei Nationale Anticoruptie, unde a fost convocat cu mandat de aducere pentru a fi audiat, inainte de a face obiectul unei ordonante de plasare in arest preventiv.

Conform textului verdictului, Popoviciu a fost adus la DNA in jurul orei 15.00 pentru a fi audiat sub suspiciunea de abuz de putere si de coruptie. In cele din urma a fost audiat de anchetatori si la ora 23.30 i-a fost adusa la cunostinta ordonanta de retinere pentru 24 de ore, care ulterior a fost prelungita pana la 25 martie 2009, data la care Popoviciu a fost pus in libertate cu interdictia de a parasi teritoriul timp de 30 de zile.

Aceasta interdictie a fost reinnoita de mai multe ori, pe o durata totala de trei luni, DNA si tribunalele competente considerand ca exista motive plauzibile de a suspecta ca Popoviciu a comis infractiunea de care este acuzat si ca ridicarea interdictiei ar fi contrara unei bune administrari a justitiei, se mentioneaza in comunicatul citat.

Invocand articolul 5.1 al Conventiei pentru protectia drepturilor omului si libertatilor fundamentale, Popoviciu a reclamat ca a fost retinut fara baza legala timp de aproape noua ore la sediul autoritatilor de cercetare. De asemenea, in baza articolului 2 al protocolului nr. 4 din Conventie privind libertatea de circulatie, el reclamat la CEDO ca interdictia de a parasi tara dictata nu a fost justificata in cazul sau.

CEDO a ajuns la concluzia ca reclamatia in baza articolului 5.1 este admisibila si condamna statul roman la plata a 4.500 de euro catre reclamant de la data la decizia ramane definitiva, in termen de trei luni, in moneda nationala, la cursul existent la momentul verdictului.

Pe de alta parte, CEDO a decis ca ca articolul 2 al protocolului 4 al Conventiei, cel privitor la libertatea de circulatie, nu a fost incalcat prin impunerea interdictiei de a parasi tara