Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor a povestit, in contextul unei dezbateri despre conditiile din penitenciare organizate de Comisia de abuzuri din cadrul Camerei Deputatilor, ca au gasit intr-un pachet cu sarmale cartele SIM si in niste mingi de fotbal desumflate telefoane mobile.

Catalin BejanFoto: ANP

"Am gasit in sarmale 100 de SIM-uri" a povestit Catalin Bejan, raspunzand astfel unui deputat care a ridicat problema frecventei cu care pot primi detinutii pachete cu mancare. De asemenea, unul dintre locurile unde s-au gasit telefoane mobile au fost mingi de fotbal desumflate.

La dezbaterea organizata de comisie a participat si minsitrul Justitiei, Raluca Pruna, care a declarat ca regulamentul de aplicare a Legii privind conditiile din penitenciare urmeaza sa fie aprobat in Guvern saptamana viitoare si a adaugat ca, ulterior, in decurs de 30 de zile, ANP va adopta legislatia tertiara in materie.

"Legea 254/2013 a fost adoptata in februarie 2014. Tot la acea data trebuia adoptat si regulamentul si suntem, sigur, doi ani mai tarziu, iar regulamentul nu a fost aprobat. S-a constituit un grup de lucru, care a elaborat acest regulament. El a fost pus pe masa mea la inceputul lunii decembrie. Mi-am luat si eu ragazul, ca ministru nou in functie, sa-l citesc si nu numai sa-l citesc si sa-l si completez cu chestiuni pe care nu le cuprindea" a afirmat Pruna, potrivit Agerpres.

Pruna a dat ca exemplu o decizie a CCR prin care se cere ca persoanelor aflate in arest preventiv sa li se asigure "dreptul la vizita intima".

"Dau numai un exemplu, ele sunt ceva mai numeroase. Pentru a putea sa ne asiguram ca punem in regulament, reglementam si aceasta chestiune ridicata acum, de ultima ora, de Curtea Constitutionala, a mai durat putin pentru ca au fost discutii cu Ministerul de Interne cu privire la spatiile in care pot asigura asta. Regulamentul acum este finalizat si eu sper cel mai tarziu saptamana viitoare sa fie aprobat de Guvern. Imi pare rau daca am contribuit cu o mica intarziere. Eu nu am vrut altceva decat ca regulamentul sa fie mai bun", a explicat ministrul Justitiei.

Pruna a adaugat ca regulamentul singur nu este suficient pentru a pune in executare Legea 254 la nivelul sistemului penitenciar.

"Este nevoie si de legislatie tertiara si am cazut de acord cu conducerea ANP ca, in termen de 30 de zile de la data adoptarii regulamentului, sa adopte legislatia tertiara, care este, in fapt, legislatia dupa care se ghideaza lucratorul din sistemul penitenciar in relatia cu persoana condamnata. Ceea ce ne lipseste noua acum cu adevarat este legislatia tertiara. Deci raspunsul este - cel mai tarziu saptamana viitoare acest regulament va fi adoptat, saptamana cealalta vom fi in 8, in 9 martie. Asta inseamna ca pana la mijlocul lunii aprilie vor fi deciziile la nivel de ANP adoptate, astfel incat sa avem un cadru legislativ predictibil", a spus ministrul Justitiei.

In plus, Pruna a declarat ca Guvernul a cerut CEDO amanarea luarii unei decizii pilot privind Romania pe subiectul conditiilor din penitenciare, iar la nivelul Ministerului Justitiei se are in vedere un plan de masuri pe termen scurt si mediu. Potrivit acesteia, statul roman ar avea de platit in jur de 80 milioane euro.

"Guvernul a adoptat in luna ianuarie un memorandum prin care a solicitat CEDO sa amane putin luarea unei decizii pilot, pentru ca aceasta ar insemna un cost foarte mare pentru statul roman. Romania nu ar fi prima tara membra a Consiliului impotriva careia s-ar putea pronunta o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian sa plateasca opt euro pe zi pentru fiecare zi de detentie pentru toate persoanele aflate in condamnare, de la data la care au intrat in condamnare si, inclusiv, retroactiv. Asta inseamna ca statul italian plateste 78 de milioane de euro pe an. Pentru Romania, si daca nu vor fi opt euro pe zi, si daca spunem patru euro pe zi, din calculele pe care noi le-am facut, in functie de populatia aflata in detentie, in jur de 28.000 de persoane, in functie de pedepsele pe care le au de executat, estimarile noastre sunt ca tot cam asa - in jur de 80 de milioane de euro ar avea statul roman de platit", a spus Raluca Pruna, la discutiile din Comisia de abuzuri si petitii din Camera Deputatilor, potrivit Agerpres.