Ministerul Afacerilor Externe a afirmat, luni, ca "deciziile institutiilor din Romania nu pot fi puse sub semnul intrebarii'', dupa ce premierul ungar Viktor Orban a sustinut ca Romania duce o "campanie politica" impotriva liderilor minoritatii maghiare, pe tema retragerii decoratiei lui Tokes, potrivit Mediafax.

"In Romania, ca in orice stat de drept, justitia si lupta impotriva coruptiei se realizeaza de o maniera impartiala si cu rezultate apreciate de institutiile europene. In consecinta, deciziile institutiilor competente din Romania nu pot fi puse sub semnul intrebarii din acest punct de vedere", a afirmat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sustinut, luni, in fata diplomatilor, ca Romania duce o "campanie politica" impotriva liderilor minoritatii maghiare de pe teritoriul sau, "sub pretextul constitutionalitatii, legalitatii si luptei impotriva coruptiei", relateaza AP online. Orban a spus ca Ungaria va "trebui sa ridice aceasta problema intr-un mod corespunzator".

Saptamana trecuta, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis definitiv retragerea decoratiei "Steaua Romaniei" in ceea ce il priveste pe europarlamentarul Laszlo Tokes, judecatorii confirmand astfel decizia luata de Consiliul National al Ordinului National "Steaua Romaniei". Principalul motiv pentru care i-a fost retrasa aceasta distinctie este ca in 2013 Tokes a sugerat ca autoritatile ungare ar trebui sa-si asume "statutul de protector" in cazul maghiarilor din Transilvania.