Fermierii greci au inceput luni sa se retraga din blocadele rutiere dupa ce au primit asigurari de la premierul Alexis Tsipras ca guvernul sau va incerca sa obtina o intelegere mai buna in privinta pensiilor de la creditorii externi, transmite Reuters.

Blocada si contra-blocada la granita bulgaro-elenaFoto: Captura YouTube

Reforma pensiilor este un punct cheie in al treilea acord de salavare a Greciei si, in acelasi timp, zona nevralgica pentru inspectorii FMI si UE care evalueaza progresul in privinta tintelor fiscale si a reformelor structurale.

"Astazi punem capat oficial blocadelor ruiere, a declarat Yannis Tourtouras, liderul fermierilor ce blocau drumurile din apropierea granitei cu Bulgaria. "Suntem obositi si nu mai vrem sa fim o povara pentru restul cetatenilor tarii", a adaugat el.

Fermierii greci blocheaza de peste o luna, cu intermitente, drumurile ce merg spre Bulgaria si autostrazi din Grecia, inflamati de o reforma a pensiilor ce le va tripla contributiile sociale.

Saptamana trecuta, Tsipras a incercat sa indulceasca situatia oferind reduceri de taxe si o perioada mai lunga (cinci ani) de tranzitie spe contributiile mai mari.

Concesiile trebuie insa discutate cu creditorii internationali.

Tourtouras a spus ca fermierii vor continua cu manifestatii in orase si cu ocuparea de sedii ale fiscului, in asteptarea detaliilor finale.