Consiliul National al Rectorilor solicita sa fie implicat in elaborarea cadrului normativ privind studiile doctorale

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 28 februarie 2016, 19:17 Actualitate | Esenţial


Consiliul National al Rectorilor (CNR) arata ca sustine orice demers al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice de acordare a unei autonomii sporite institutiilor de invatamant superior, inclusiv in ceea ce priveste procesul de elaborare a tezei de doctorat si acordare a titlului de doctor, insa solicita "cu fermitate" sa fie implicat in elaborarea, finalizarea si avizarea cadrului normativ care reglementeaza aceste studii, se arata intr-un comunicat citat de Agerpres. 

"Consiliul National al Rectorilor, in calitate de partener de dialog social in domeniul invatamantului superior, sustine orice demers al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice de acordare a unei autonomii sporite institutiilor de invatamant superior, inclusiv in ceea ce priveste procesul de elaborare a tezei de doctorat si acordare a titlului de doctor, prin propunerile de modificare a Legii Educatiei Nationale, lansate recent in dezbatere publica. Acestea trebuie privite insa in contextul mai larg al tuturor modificarilor care se au in vedere pentru cadrul normativ care reglementeaza organizarea studiilor doctorale, Consiliul National al Rectorilor solicitand cu fermitate sa fie implicat in elaborarea, finalizarea si avizarea lui", se arata in comunicat. 

In opinia CNR, fundamentarea modificarilor vizate pe principiul autonomiei universitare constituie o recunoastere a responsabilitatii si rolului esential al institutiilor de invatamant superior din Romania, in promovarea excelentei in organizarea programelor de studii universitare, precum si in protejarea integritatii academice. 

"In acest context, cresterea responsabilitatii universitatilor in gestionarea studiilor doctorale, prin preluarea prerogativelor de acordare si retragere a titlului stiintific de doctor, va trebui sustinuta de consolidarea cadrului institutional si normativ intern al fiecarei universitati privind organizarea studiilor doctorale, evaluarea interna a calitatii, dar si analiza si sanctionarea abaterilor de la regulile bunei conduite in cercetarea stiintifica si activitatea universitara, in general", afirma CNR. 

Rectorii precizeaza ca sustin si stabilirea unor mecanisme de evaluare si asigurare a calitatii pentru ciclul de studii doctorale, care sa vizeze intreaga durata a studiilor, nu numai lucrarea de doctorat, si care sa aiba in vedere si prevederi clare menite sa descurajeze practicile care nu sunt in acord cu etica universitara, precum si derularea de urgenta a unui proces de reevaluare a scolilor doctorale, in scopul verificarii indeplinirii standardelor minimale de catre toate entitatile care organizeaza studii doctorale. 

"In acelasi timp, la stabilirea tuturor procedurilor cu privire la elaborarea si sustinerea tezei de doctorat, precum si la acordarea titlului de doctor, trebuie avut in vedere evitarea birocratizarii, prin elemente care nu sunt relevante pentru activitatea stiintifica a doctorandului. De o deosebita importanta, in procesul de crestere a performantei stiintifice a studiilor doctorale, ca principala sursa de cunoastere si inovare, este finantarea adecvata a acestora, in vederea atragerii celor mai buni studenti si cadre didactice, precum si pentru crearea si intretinerea unei baze materiale adecvate, si reiteram astfel solicitarea catre Guvernul Romaniei de a acorda sectorului educatiei o finantare adecvata rolului major pe care il are in dezvoltarea socio-economica a tarii", mai arata reprezentantii CNR. 

Potrivit rectorilor, orice abordare generalizatoare, care doreste sa arunce asupra sistemului national de educatie stigmatul de sistem "profund corupt, in total dezacord cu realitatile din salile de studiu" este "extrem de periculoasa si poate avea ca rezultat destructurarea societatii in ansamblul ei". 

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat, pe 10 februarie, la finalul sedintei de guvern, ca proiectele privind modificarea legislatiei referitoare la doctorate vor fi supuse consultarii publice. "Intarim autonomia universitara. Odata cu responsabilizarea universitatilor, acestea vor avea obligatii clare privind transparenta in ceea ce se intampla in doctorate", spunea ministrul Curaj. 

Potrivit modificarilor legislative, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) va ramane for de apel si va fi intarit, a completat el. "Alt punct important este evaluarea scolilor doctorale. Evaluarea internationala a scolilor doctorale va incepe chiar inainte de finalizarea autoevaluarii pe care eu am solicitat-o deja. (...) In vara, cat mai rapid, vom porni evaluarea internationala a scolilor doctorale", a adaugat Adrian Curaj. 

Ministrul Educatiei a apreciat ca modificarile legislative vor fi "operationale" la jumatatea lunii martie, data fiind perioada de consultare publica pe care trebuie sa o parcurga hotararea de guvern privind codul studiilor doctorale. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1009 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Păi, nu? (Duminică, 28 februarie 2016, 19:32)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Autonomia universitară a mitei și imposturii. CU Aurel Ioan Pop, istoric cu vechi state comuniste in fruntea CNTADU , plagiatori ca POntacul si gheneralul Oprea pot dormi linistiti - ramin cu diplomele de doctor. Ir ministrul Curaj nu e departe nici el de aceasta clica falimentara pentru invatamintul românesc.
 • +1 (1 vot)    
  fix zero (Duminică, 28 februarie 2016, 19:35)

  athos64 [utilizator]

  S-a pierdut intreaga idee in noianul birocratic ce caracterizeaza aranjamentul educational actual, dar: importanta si prestigiul titlurilor si diplomelor sunt STRICT legate de prestigiul numelui institutiei care le gireaza. Cu alte cuvinte, intr-un context relevant, doctorate a la Ponta, Oprea si alte 99% din cele fluturate azi in peisajul politic romanesc, valoreaza exact atat cat valoreaza cei care le-au acordat/girat: fix ZERO.
 • -1 (1 vot)    
  Nu am încredere în acest Consiliu. (Duminică, 28 februarie 2016, 19:46)

  asavreau [utilizator]

  Mulți dintre actualii membri ai Consiliului Național al Rectorilor nu au vrut să-i retragă lui Ponta titlul de doctor.Cred-că trebuie un tribunal pentru doctorii mincinoși.Fudulia cu doctorii în tot felul de minuni este atât de întinsă în rândul parlamentarilor și oameni din media încât ar trebui un departament de investigație și pedepsire a impostorilor.De la diplome luate de la universități din Chișinău până la diplome luate la Academia Națională de Informații,99,9% sunt false(fără lucrări)și plagiate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by