Pri Parintii pot completa cererile tip pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar in doua etape: 29 februarie - 18 martie si 30 martie - 8 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, informeaza Agerpres.

Potrivit proiectului, cererile pot fi completate online sau la unitatea de invatamant la care parintii solicita inscrierea copiilor, iar validarea acestora se va face la scoala respectiva zilnic, in intervalul orar 8,00 - 20,00 (de luni pana vineri) si sambata de la 9,00 la 13,00.

Procesarea de catre Comisia nationala de inscriere a copiilor in invatamantul primar a cererilor tip cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a celor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cerere se vor face pentru prima etapa de inscriere pana pe 21 martie.

Intre 22 - 24 martie va avea loc procesarea la nivelul unitatilor de invatamant, pe baza informatiilor din cererile tip de inscriere si din documentele depuse de parinti, a cererilor parintilor care solicita inscrierea la o alta scoala decat cea de circumscriptie pe locurile ramase libere.

Tot in aceasta perioada se vor face admiterea sau respingerea cererilor la nivelul Comisiei de inscriere din unitatile de invatamant prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare si validarea de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant a listei candidatilor admisi in aceasta etapa.

Intre 25 - 26 martie se vor afisa in unitatile de invatamant si pe site-ul Inspectoratului Scolar numele candidatilor inmatriculati, numarul de locuri ramase libere si lista copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

Pe 29 martie se vor afisa la unitatile de invatamant si pe site-ul Inspectoratului Scolar procedurile specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

Intre 30 martie - 8 aprilie se vor depune cererile-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio institutie scolara in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa. Tot atunci vor fi validate cererile tip de inscriere la unitatea de invatamant aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierea copiilor.

Pe dat de 15 aprilie se vor afisa la fiecare scoala listele finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare, iar intre 18 aprilie - 22 aprilie se vor face centralizarea si solutionarea de catre Inspectoratul Scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant.

Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2016 inclusiv, care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2015-2016 si ai caror parinti solicita inscrierea direct in clasa I pot fi inmatriculati, doar pentru anul scolar 2016-2017, in clasele I deja existente, pe locurile disponibile, conform unei proceduri publicate pe site-ul Ministerului Educatiei.

Potrivit precizarilor privind stabilirea locurilor disponibile la clasa I, daca numarul de elevi existenti in clasa pregatitoare in anul scolar 2015-2016 este mai mare sau egal cu 25, atunci nu exista locuri disponibile. Insa, daca sunt mai putini de 25, atunci numarul de locuri disponibile se calculeaza ca diferenta intre 25 si numarul de elevi existenti in clasa in anul scolar 2016-2017.

Depunerea solicitarilor de inscriere in clasa I se face direct la unitatea de invatamant, neexistand posibilitatea completarii online. In solicitarile parintilor/ tutorilor/reprezentantilor legali se va mentiona cauza amanarii inscrierii in invatamantul primar.

Parintele poate depune o singura solicitare, fie la scoala de circumscriptie, fie la o alta scoala din lista unitatilor de invatamant cu locuri disponibile. Solicitarile vor fi verificate si centralizate de unitatile de invatamant si transmise inspectoratelor scolare spre avizare.

"In situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor este mai mare decat numarul locurilor disponibile, inscrierea in clasa I se va face in perioada 11 martie - 16 martie 2016, conform unei proceduri specifice elaborate de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile, avand prioritate criteriul apartenentei la circumscriptia scolara", sustine sursa citata.