Principalele riscuri pentru economia Romaniei sunt incetinirea puternica a economiei Chinei, care ar sterge doua puncte procentuale din cresterea estimata a PIB, dar si inasprirea politicii monetare de catre Rezerva Federala a SUA (Fed), cu un impact negativ de un punct, informeaza Mediafax citand Oxford Economics.

Economia Romaniei ar urma sa avanseze cu 3,8% anul acesta, pentru a incetini treptat la 3,2% anul urmator si la 2,9% in 2018, in timp ce pentru 2019 cresterea PIB este prognozata la 3,2%.

"In cazul unei incetiniri puternice, situatia din China se deterioreaza, investitiile fiind afectate pe mai multe canale. Socul inregistrat de China se extinde catre alte tari, iar cresterea economiei globale coboara la numai 1,7% anul urmator. Avansul economic al Romaniei incetineste semnificativ fata de scenariul de baza, din cauza cererii mai reduse pentru exporturi", potrivit unui raport al firmei britanice de consultanta.

Un risc de asemenea important este cresterea dobanzilor de catre banca centrala americana, urmata de o reactie mai puternica decat se anticipa din partea pietelor de obligatiuni.

"In acest scenariu, increderea scade si conditiile de finantare devin mai dificile la nivel global. Cresterea Romaniei incetineste cu aproximativ 1 punct procentual, ca urmare a cererii mai reduse pentru exporturile catre zona euro si a conditiilor mai restrictive pentru imprumuturi", se arata in raport.

Pe plan intern, riscurile economice sunt concentrate asupra impactului relaxarii fiscale asupra sustenabilitatii finantelor statului pe termen mediu, insa si incertitudinea politica este o problema majora, iar tensiunile politice vor creste in contextul aproprierii alegerilor, noteaza analistii britanici.

De asemenea, Romania ramane expusa la o eventuala iesire a Greciei din zona euro, atat prin conexiunile bancare, cat si prin impactul unei crize elene la nivel european.

O surpriza pozitiva pentru economie ar putea veni in contextul luptei anticoruptie, care a determinat deja diminuarea evaziunii fiscale si cresterea veniturilor statului. Efectele combaterii coruptiei ar putea reduce impactul relaxarii fiscale asupra finantelor statului, noteaza Oxford Economics.¬