Spitalul de Pediatrie Pitesti prezinta probleme de ordin administrativ, potrivit concluziilor preliminarea ale verificarilor efectuate de corpul de control al premierului in Arges in perioada 18-26 februarie. Corpul de control noteaza ca spitalul de Pediatrie Pitesti, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut si pana in februarie 2016, ca nu exista infectii nosocomiale in spital, desi nu s-a efectuat nicio analiza.

"Spitalul de Pediatrie Pitesti nu a avut incadrat un medic epidemiolog care sa coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere si Control al infectiilor nosocomiale. In perioada 01.01.2015 - 16.02.2016, reprezentantii Spitalului de Pediatrie Pitesti au consemnat in Registrul de infectii nosocomiale, lunar, faptul ca nu a fost identificata nici o infectie nosocomiala, desi in perioada de referinta au fost recoltate probe de autocontrol doar in 3 zile, respectiv in din lunile februarie si martie 2015, si intr-o zi din luna februarie 2016, dupa internarea mai multor copii cu afectiuni si dupa decesul a 3 dintre acestia", a concluzionat Corpul de control al premierului.

Se mai precizeaza ca pana la redactarea notei de informare a Corpului de control al premierului (25 februaruie), unitatile verificare au raspuns partial solicitarii facute de institutia premierului.

  • Concluzii preliminare ale Corpului de control al premierului, in legatura cu situatia copiilor cu afectiuni grave, transferati la Spitalul "Maria Sklodowska Curie" (sursa: Guvern)

Corpul de control al primului-ministru a efectuat, in perioada 18-26 februarie 2016, verificari in legatura cu situatia copiilor cu afectiuni grave, transferati de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie".

Concluziile preliminare ale actiunii de verificare in Arges arata ca exista probleme de ordin administrativ, cel putin la Spitalul de Pediatrie Pitesti, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut si pana in februarie 2016, ca nu exista infectii nosocomiale in spital, desi nu s-a efectuat nici o analiza.

Potrivit Corpului de control al premierului, in perioada 24.02.2016 - 25.02.2016 au mai fost internati la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie" un numar de 4 copii, cu varste intre 4 luni si 1 an si 4 luni, cu afectiuni grave ale aparatului digestiv, pentru care a fost efectuat testul rapid Escherichia Coli enterohemoragic verotoxina 1 si 2, rezultatul fiind pozitiv.

La data de 26.02.2016 la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie" erau internati un numar de 9 copii, dintre care unul la Sectia Anestezie si Terapie Intensiva, 6 la Sectia Nefrologie si 2 la Sectia de Gastroenterologie.

Spitalul de Pediatrie Pitesti nu a avut incadrat un medic epidemiolog care sa coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere si Control al infectiilor nosocomiale. In perioada 01.01.2015 - 16.02.2016, reprezentantii Spitalului de Pediatrie Pitesti au consemnat in Registrul de infectii nosocomiale, lunar, faptul ca nu a fost identificata nici o infectie nosocomiala, desi in perioada de referinta au fost recoltate probe de autocontrol doar in 3 zile, respectiv in din lunile februarie si martie 2015, si intr-o zi din luna februarie 2016, dupa internarea mai multor copii cu afectiuni si dupa decesul a 3 dintre acestia.

Pana la data redactarii notei de informare a Corpului de control al primului-ministru, din 25 februarie, privind verificarile efectuate, entitatile verificate au raspuns partial solicitarilor acestei institutii.

De aceea, actiunea de documentare va continua pana la obtinerea tuturor datelor necesare formularii unor concluzii fundamentate cu privire la modalitatea de acordare a tratamentului medical copiilor transferati cu afectiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie", precum si cu privire la modalitatea in care entitatile publice competente au investigat si stabilit cauzele imbolnavirii acestora.

Verificarile vor fi efectuate in colaborare cu Corpul de control al ministrului Sanatatii, in vederea clarificarii urmatoarelor aspecte:

1. Care au fost masurile (analize, diagnostic, internare etc.) luate de personalul medical din cadrul Spitalul de Pediatrie Pitesti si Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti-Arges cu privire la cazurile copiilor diagnosticati cu patologie digestiva.

2. Cauzele care au provocat aparitia patologiilor digestive la copiii din judetul Arges;

3. Cauzele care au provocat decesul copiilor din judetul Arges transferati la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie".

4. Existenta unor infectii nosocomiale la spitalele din judetul Arges.