ANSVSA colaboreaza cu Ministerul Sanatatii pentru a descoperi care sunt alimentele care i-au imbolnavit pe copiii internati la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic, anunta Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Control ANSVSAFoto: Agerpres

"Avand in vedere ca ancheta epidemiologica desfasurata de Ministerul Sanatatii a identificat ca o probabila cauza a imbolnavirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitata sa demareze actiuni specifice, conform competentelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare", anunta reprezentantii ANSVSA, potrivit Mediafax.

Astfel, ministerul Sanatatii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, informatiile necesare pentru a desfasura ancheta. Conform informatiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate - lapte de vaca, iaurt, branza de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vita si carne de pui, fructe si legume, achizitionate atat din comert, din gospodaria proprie cat si de la persoane particulare.

ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul Directiilor Sanitar Veterinare Arges si Dolj care vor colabora, indeaproape, cu reprezentanti ai Directiilor de Sanatate Publica in desfasurarea tuturor actiunilor specifice anchetei.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV), Institutul National de Referinta din Romania, abilitat pentru acest tip de determinari.

IISPV are implementata metoda de analiza pentru E-coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculara. Pentru analiza se preleveaza cate cinci esantioane din acelasi produs. In prima etapa se realizeaza detectarea genelor de patogenitate, iar in cazul rezultatului pozitiv este izolata E. coli.

Determinarea de laborator dureaza intre doua zile (in cazul in care probele sunt negative) si minim patru zile in cazul probelor pozitive.