Comportamentul pe care Liviu Luca l-a avut de la momentul in care faptele sale au ajuns la cunostinta organelor de urmarire penala nu conduce la concluzia ca, lasat in libertate, acesta ar impiedica buna desfasurare a cercetarilor, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Prahova prin care s-a respins propunerea de arestare preventiva a inculpatului.

Liviu Luca (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Potrivit documentului citat de Agerpres, judecatorul a aratat ca nu sunt indeplinite cerintele cumulative pentru a se putea dispune masura arestarii preventiva a lui Luca.

Astfel, judecatorul a constatat ca exista probe din care reiese presupunerea rezonabila ca inculpatul a comis infractiunile pentru care s-a pus in miscare actiunea penala, insa in acest caz nu este indeplinita si cea de-a doua cerinta pentru arestare, respectiv cea referitoare la inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.

In acest sens, judecatorul arata ca faptele au ajuns la cunostinta organelor de urmarire penala in urma cu mai multi ani, iar in acest interval de timp comportamentul inculpatului nu a condus la concluzia ca el ar impiedica ancheta.

"In acest sens se observa ca nimic din comportamentul inculpatului Luca Liviu in tot acest interval nu duce la concluzia ca lasat in libertate ar impiedica buna desfasurare a cercetarilor, la dosar neexistand dovezi ca acesta ar incerca sa se sustraga de la urmarirea penala ori sa zadarniceasca aflarea adevarului prin exercitarea de presiuni asupra celorlalti participanti la comiterea infractiunii ori a martorilor audiati in cauza. In raport de situatia din prezenta cauza, inculpatul prezinta, in opinia judecatorului de drepturi si libertati, suficiente garantii personale pentru a beneficia de starea de normalitate, iar lasarea acestuia in libertate nu ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica, nu ar produce o tulburare in cadrul colectivitatii din care inculpatul provine", se arata in textul motivarii.

In context, judecatorul a apreciat ca se justifica luarea fata de sindicalistul Liviu Luca a unei masuri preventive, dispunand insa masura controlului judiciar care "este de natura sa asigure si celeritatea cercetarilor, dar si un control strict al activitatii acestuia".