"Am avut in ultimul an 440 de lucrari scrise in penitenciare de 220 de condamnati, nu ar trebui sa ne punem semne de intrebare? Ar trebui sa se inchine pana si Balzac in fata acestor campioni ai scrisului", a declarat joi Livia Stanciu, presedintele Curtii Supreme.

Stanciu a atras atentia ca "lipsa de fermitate se manifesta nu numai pe aceasta latura, si ci prin faptul ca acceptam ca partea din dispozitivul deciziilor definitive referitoare la recuperarea projudiciilor ori indisponibilizarea sau sechestarea sa nu fie pusa in executare".

"Doresc sa folosesc aceasta ocazie pentru a-mi exprima public profunda ingrijorare asupra riscului pe care ni-l asumam ca societate, riscul acela de a lasa ca eforturile uriase care au fost facute in ultimii ani de sistemul judiciar in lupta anticoruptie sa isi piarda efectele, sa le diminueze prin acceptarea unei lipse de intrasigenta a noastra, a tuturor, si cu atat mai mult a celor cu atributii, in punerea in executare efectiva a masurilor punitive dispuse prin hotarari definitive de condamnare. Aceasta lipsa de fermitate e manifesta si nu trebuie sa ne facem ca nu o observam", a spus Livia Stanciu la bilantul DNA.

"Am constatat cu totii, e manifestata prin usurinta cu care persoane condamnate la pedeapsa cu inchisoare pentru fapte grave de coruptie beneficiaza de reduceri de pedeapsa, uneori mult prea mari, ca urmare a scrierilor unor lucarari al caror caracter stiintific e cel putin indoielnic, sau cum se spunea intr-un cotidian britanic, aceste lucrari stiintifice reprezinta realizari uimitoare pentru orice om. "Productivitatea" din penitenciare, spuneau ei, nu e fondata in niciun mod pe zelul academic. Asistam in Romania, se spunea, la o adevarata academie a infractorilor. Oare ne place despre noi sa spuna asa ceva? Infractorii folosesc prevederile legale care spun ca o lucrare stiintifica reprezinta 30 de zile de inchisoare. Oare nu aveau dreptate britancii cand spuneau ca in Romania in penitenciare exista campioni ai oamenilor de stiinta?".