Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos participa joi la prezentarea raportului anual al Directiei Nationale Anticoruptie. Prezentarea bilantului DNA pe anul trecut va avea loc incepand cu ora 11.00, la Cercul Militar. Activitatea DNA a fost marcata in anul 2015 de o serie de ''premiere'' pentru Justitia din Romania: anchetarea si ulterior trimiterea in judecata a unui prim-ministru in functie - Victor Ponta si retinerea unui judecator al Curtii Constitutionale - Toni Grebla si a primarului Capitalei, Sorin Oprescu, scrie Agerpres.

Totodata, anul trecut, s-a inregistrat cel mai mare numar de demnitari trimisi in judecata si s-a cerut incuviintarea pentru retinerea si arestarea preventiva a unui ministru in functie - ministrul Finantelor, Darius Valcov. In 2015 au fost retinuti si trei primari de sector din Capitala - Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) si Cristian Popescu Piedone (sectorul 4). '

"Intre persoanele trimise in judecata pana la data de 30 noiembrie (11 luni ale anului 2015) figureaza patru persoane care au detinut functia de ministru, 20 actuali sau fosti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu functie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, noua presedinti de consilii judetene si un prefect), precum si o persoana care, la data trimiterii in judecata, detinea functia de prim-ministru.

Au existat situatii in care aceeasi persoana, avand una din functiile sus mentionate, a fost trimisa in judecata in dosare diferite. Din estimarile preliminare, comparativ cu anii precedenti, reiese ca este cel mai mare numar de demnitari trimisi in judecata in decursul unui an. Potrivit estimarilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare in dosarele DNA se mentine la nivelul de 90%, ceea ce arata calitatea probatiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum si profesionalismul procurorilor care lucreaza la DNA", potrivit unei informari a DNA.