Un contribuabil din sectorul 3 a aflat in ianuarie 2016 de la ANAF ca i-a fost restituita taxa de poluare pentru un autocar, desi acesta a renuntat in noiembrie 2015 la dreptul de restituirea a banilor, dupa mai bine de trei luni in care a asteptat sa-i fie solutionata cererea si in conditiile in care cererea trebuia solutionata in 45 de zile. Asta rezulta dintr-o serie de documente intrate in posesia HotNews.ro. Pentru a reusi sa vanda autocarul a fost nevoit sa plateasca pentru a doua oara taxa de poluare. Contribuabilul, care doreste sa-si pastreze anonimatul, povesteste intr-o petitie adresata ANAF ca in momentul in care a mers sa isi retraga dosarul i s-a spus ca “e foarte bine ca procedam asa, pentru ca oricum nu sunt sansa sa ni se rezolve curand aceasta problema”. Care este explicatia ANAF?

Petitie ANAF restituire taxa de poluareFoto: Hotnews

Pe 29 august 2012, o firma din sectorul 3 platatea ANAF putin peste 10 mii de lei pentru a-si putea inmatricula un autocar cumparat din Germania. Doi ani mai tarziu, o instanta din Romania emite o hotarare prin care obliga ANAF sa-i restituie taxa de poluare si sa achite dobanda aferenta, considerand ca “stabilirea taxei de poluare s-a facut prin incalcarea prevederilor legale comunitare cu incidenta”.

Nota: Click pe foto pentru a mari imaginea.

  • Contribuabilul depune cerere de restituire a taxei de poluare

Cateva luni mai tarziu, la sfarsitul lunii iulie 2015, contribuabilul depune la ANAF sector 3 o cerere de restituire a taxei de poluare, instotita de hotararea judecatoreasca si alte documente stabilite printr-un Ordin Comun al Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Mediului, care reglementeaza modul in care persoane care au o hotarare judecatoreasca de restituire a taxei de poluare isi pot recupera banii.

“Timp de aproape 3 luni si jumatate, nu am primit nicio informare, legata de solutionarea in vreun fel, a cererii depuse. In urma incercari noastre de a obtine informatii, ni s-a comunicat ca, nu se stie cand si daca vom obtine aceste restituiri, ca problemele ar fi la Ministerul Mediului unde s-au trimis dosarele. Ne-am informat si la Ministerul Mediului si ni s-a comunicat ca, dosarul n-a fost trimis de catre Administratia Financiara sector 3, pentru ca dansii le solutioneaza in timp util.”, sustine contribuabilul intr-o petitie adresata ANAF.

  • Citeste aici petitia trimisa ANAF

Nota: Click pe foto pentru a mari imaginea.

  • ANAF: S-a renuntat la restituirea sumei

Dupa mai bine de trei luni de asteptare, la inceputul lunii noiembrie 2015, firma se hotaraste sa vanda autocarul si sa renunte la recuperarea banilor. “Ni s-a spus, tot verbal, ca e foarte bine ca procedam asa, pentru ca oricum nu sunt sansa sa ni se rezolve curand aceasta problema”, scrie contribuabilul in petitia adresata ANAF. La aproximativ o saptamana dupa depunerea cererii de renuntare, dosarul este restiuit de ANAF, care emite si o adresa in care se arata ca “va restituim in original documentele depuse de dvs (...) intrucat renuntanti la restituirea taxei auto.”

Nota: Click pe foto pentru a mari imaginea.

  • ANAF: Taxa a fost restituita

In decembrie, firma emite o factura catre pentru vanzarea autocarului, dupa care cumparatorul incepe procedura de inmatriculare a autovehiculului si afla de la ANAF sector 4 ca, potrivit unei adeverinte eliberate pe 5 ianuarie 2016, “taxa de poluare a fost <> catre vanzator, in conditiile in care, dosarul nostru fusase retras cu o luna in urma”

Nota: Click pe foto pentru a mari imaginea.

“Desi ne-am deplasat la sediul Administratiei Financiare a sectorului 3, atat noi cat si cumparatorii, in incercarea de a lamuri acest aspect si de a face corectia in evidentele fiscale, nu s-a putut ajunge la niciun rezultat, fiind nevoiti sa suportam achitarea din nou a taxei de poluare, in valoare de 9 817 lei. In consecinta, pentru acelasi mijloc auto, s-a platit de doua ori aceeasi taxa, in conditiile in care s-a renuntat la recuperarea ei.”, mai scrie contribuabilul in petitia ANAF, in care cere explicatii institutiei pentru aceasta situatie.

  • Cum a raspuns ANAF?

ANAF admite in raspuns ca firma a cerut "suspendarea aplicarii adresei" prin care se renunta la recuperarea sumei, insa sustine ca "desi renuntarea este un drept persoanal" hotararea judecatoreasca ramasa definitiva trebuie pusa in aplicare.

“Avand in vedere cele prezentate si potrivit dispozitiilor art. 408 din Codul de Procedura Civila, se poate renunta la dreptul pretins numai in fata instantei de judecata, insa in cazul de fata hotararea pronuntata este definitive. Prin urmare, desi renuntarea este un drept personal, aceasta nu afecteaza dreptul si in acelasi timp obligatia organelor fiscale de a duce la indeplinire dispozitivul Hotararii Judecatoresti prin care sunt obligate la restituirea taxei de poluare.”, se arata in raspunsul ANAF.

Nota: Click pe foto pentru a mari imaginea.

  • Banii in 5 ani

Ordinul Comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Mediului prevede ca persoanele care au o hotarare definitiva pentru recuperarea taxei auto sa isi primeasca banii inapoi in 5 ani, prin plata in fiecare an a 20% din valoare acestora. In acelasi ordin se arata ca cererile de restituire ar trebui sa fie solutionate in 45 de zile de la inregistrarea cererii.

In august 2015, guvernul a adoptat o ordonanta prin care cei care au platit taxa de poluare isi pot recupera banii fara a actiona statul in judecata, insa aceasta nu poate fi pusa in aplicare in lipsa procedurii de aplicare. Desi procedura de aplicare trebuia emisa de ANAF si Ministerul Mediului, conform legii, pana la mijlocul lunii octombrie, abia spre sfarsitul lunii decembrie a fost lansata spre dezbatere publica, noteaza avocatnet.ro.