Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania spune ca a luat act cu profunda ingrijorare de declaratiile facute luni in Parlament in privinta alegerilor din CSM, UNJR acuzand, intr-un comunicat de presa, ca astfel s-ar incalca principiul separatiei puterilor in stat.

Klaus Iohannis in ParlamentFoto: Captura Privesc.eu

Uniunea Judecatorilor acuza declaratiile presedintelui "potrivit carora, in 'virtutea atributiilor ce [ii] revin', se va implica activ in alegerile pentru CSM. Acesta a adaugat ca, 'in ceea ce ma priveste, ca Presedinte, nu voi fi un simplu spectator in acest proces si nu ma voi limita la un rol formal' la aceste alegeri pentru viitorul CSM".

Consiliul Suprem al Magistraturii, aminteste UNJR, este parte a puterii Judecatoresti din stat si, conform Constitutiei, este "garantul independentei justitiei". Conform aceleiasi Constitutii, Romania este "stat de drept" organizat "potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale"

"Gravitatea afirmatiilor Presedintelui referitoare la implicarea in chestiuni ce tin de puterea Judecatoreasca este cu atat mai mare cu cat sunt facute in fata Parlamentului, puterea Legislativa din stat, iar astfel de afirmatii sunt repetitive in activitatea institutiei Presedintelui", sustine UNJR.

Declaratia de luni a presedintelui este putin ambigua, in cateva fraze succesive vorbind despre importanta mentinerii alegerilor din CSM "departe de zona politicului" si de independenta justitiei, dar si spunand ca nu se va "limita la un rol formal".

Extras din discursul presedintelui:

"Cred ca este important pentru soliditatea democratiei romanesti si a statului de drept ca alegerile pentru CSM sa fie departe de zona politicului si sa fie pastrate strict in sfera reprezentarii profesionale a magistratilor in propriul for de conducere si organ disciplinar.

In ceea ce ma priveste, ca Presedinte, nu voi fi un simplu spectator in acest proces si nu ma voi limita la un rol formal.

Voi actiona, in virtutea atributiilor care imi revin, pentru a ma asigura ca parcursul pe care Romania a pornit in ceea ce priveste intarirea statului de drept, independenta justitiei si lupta anticoruptie este ferm continuat si ca sunt respectate cerintele de profesionalism si integritate."