"Diaspora este acum o forta economica", a spus marti premierul Dacian Ciolos, care a adaugat ca "diaspora trimite anual remitente de circa 1,5 mld euro, dar potentialul economic si investitional il putem cifra la zeci de mld euro". Ciolos a anuntat ca Guvernul vrea sa realizeze mai multe proiecte pentru romanii din strainatate, precum crearea unei agentii pentru investitii sau burse pentru studii in Romania.

"Lumea de azi e o comunitate globala, se circula mult mai usor. Cred ca din aceasta perspectiva trebuie sa vedem si diaspora, nu doar ca o separare. Cu totii circulam. Aceasta conectare intre ce se intampla acasa si ce se intampla afara e un lucru firesc, suntem mult mai conectati datorita noilor tehnologii", a mai spus Ciolos la evenimentul "Diaspora romaneasca, vector de dezvoltare", desfasurat la Palatul Cotroceni.

"In cercetare vom continua cu programe care să vizeze parteneriate dintre unități de cercetare din România și din străinătate care să aibă ca vector românii care lucrează afară. Avem in vedere crearea unei agenții pentru investiții si promovarea in cadrul ministerului Economiei și a Mediului de Afaceri, de a stimula implicarea românilor din Diaspora in investiții străine unde pot să fie un vector. Reușita lor este datorată unor români care trăiesc in străinătate, să stimulăm investiții românești in străinătate unde putem dezvolta parteneriate cu români bine înrădăcinați", a spus Ciolos.

Premierul a anuntat si imbunatatirea serviciilor consulare pentru romanii din strainatate.