Meteorologii estimeaza, pentru urmatoarele doua saptamani, o vreme in general calda, dar si cu ploi, a caror probabilitate de aparitie va fi mai mare in jurul datelor de 23, 24 si 27 februarie, respectiv dupa 1 martie, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila in intervalul 22 februarie - 7 martie, publicata luni, informeaza Agerpres.

Banat

In primele doua zile ale intervalului vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada, media regionala a maximelor termice fiind de 17 - 18 grade, iar cea a minimelor de 5 - 7 grade. Ulterior, valorile termice vor fi in scadere, dar se vor mentine peste cele normale specifice perioadei si, astfel, maximele vor fi cuprinse, in medie, intre 8 si 12 grade, iar media minimelor va fi cuprinsa intre un grad si 3 grade Celsius. Doar pe 27 februarie valorile se vor apropia de cele normale ale perioadei, media maximelor fiind de 6 - 7 grade, iar a minimelor nocturne de la zero la un grad Celsius.

In zilele de 22 si 28 februarie sansele de ploaie vor fi reduse, iar in restul intervalului temporar va ploua, cu precadere in jurul datelor de 23, 26 februarie si 1 martie.

Crisana

La inceputul intervalului, valorile termice vor fi mult mai ridicate decat cele normale specifice perioadei, media maximelor fiind de 15 - 16 grade, iar a minimelor de 5 - 6 grade. Va fi o scadere a valorilor termice, mai accentuata spre sfarsitul primei saptamani, cand maximele se vor situa in general in jurul valorii de 5 grade, iar minimele vor fi de la -1 la zero grade. In restul intervalului valorile de temperatura se vor situa peste cele climatologic normale, cu medii regionale ale maximelor intre 7 si 12 grade si ale minimelor intre -1 si 3 grade.

In zilele de 22 si 28 februarie probabilitatea de ploaie va fi redusa. In restul intervalului temporar va ploua, dar mai ales in jurul datelor de 23, 26 februarie si 1 martie.

Transilvania

In primele doua zile ale intervalului, vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada, media regionala a maximelor fiind de 14 - 16 grade, iar cea a minimelor de 3 - 5 grade. Valorile termice vor fi in scadere, ulterior, dar se vor mentine in general peste cele normale specifice perioadei. Astfel, in medie, maximele vor fi cuprinse intre 6 si 11 grade, iar minimele intre -3 si un grad.

In zilele de 22, 28 si 29 februarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi redusa. In restul intervalului, temporar vor fi precipitatii, dar cu deosebire in jurul datelor de 23, 26 februarie si 1 martie.

Maramures

In zilele de 22 si 23 februarie, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada. Media valorilor diurne va fi de 13 - 14 grade, iar a celor nocturne de 4 - 5 grade. Pe 24 februarie vremea se va raci, dar valorile termice din restul intervalului se vor mentine usor peste cele normale specifice perioadei. Media regionala a maximelor va fi de 6 - 10 grade, iar cea a minimelor intre -2 si un grad Celsius.

Vor fi posibile precipitatii in fiecare zi, dar mai ales in jurul datelor de 23, 26 februarie si 1 martie.

Moldova

In primele doua zile ale intervalului, vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada, media regionala a maximelor fiind de 16 - 17 grade, iar cea a minimelor de 4 - 6 grade. Pe 24 februarie vremea se va raci, dar valorile termice din restul intervalului se vor mentine usor peste cele normale specifice perioadei. Astfel, dupa data de 25 februarie, media valorilor diurne va fi de 6 - 10 grade, iar a celor nocturne intre -1 si doua grade Celsius.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in jurul datelor de 24 si 27 februarie, dar si dupa data de 1 martie.

Dobrogea

Vremea va fi deosebit de calda in primele trei zile ale intervalului, cand media regionala a maximelor va fi de 14 - 17 grade, iar cea a minimelor de 7 - 9 grade. In 24 februarie, temperatura aerului va fi in scadere, insa pana la sfarsitul intervalului variatiile nu vor fi semnificative, valorile mentinandu-se mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada. Media valorilor diurne va fi de 9 - 11 grade, iar a celor nocturne de 3 - 5 grade.

Ploile isi vor face aparitia dupa data de 23 februarie, insa probabilitatea va fi mai mare in jurul datelor de 24 si 27 februarie, dar si dupa data de 1 martie.

Muntenia

In primele doua zile ale intervalului, valorile termice vor fi mult mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada, media regionala a maximelor fiind de 18 - 20 de grade, iar a minimelor de 5 - 7 grade. Pe 24 februarie vremea se va raci, dar valorile termice din restul intervalului se vor mentine peste cele normale specifice perioadei. Astfel, dupa data de 25 februarie, media valorilor diurne va fi de 10 - 12 grade, iar a celor nocturne de pana la 4 grade.

Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mult mai ridicata in jurul datelor de 24 si 27 februarie, dar si dupa data de 1 martie.

Oltenia

Vremea va fi deosebit de calda la inceputul intervalului, cand media maximelor va fi de 19 - 20 de grade, iar a minimelor de 5 - 7 grade. In 24 februarie temperatura aerului va fi in scadere, insa, desi pana la sfarsitul intervalului vor fi usoare variatii, valorile termice se vor mentine mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada. Dupa data de 25 februarie, media regionala a maximelor diurne va fi de 8 - 11 grade, iar cea a minimelor nocturne de la zero la 3 grade Celsius.

Ploile isi vor face aparitia dupa data de 23 februarie, insa probabilitatea va fi mai mare in jurul datei de 27 februarie, dar si dupa 1 martie.

La munte

In primele doua zile ale intervalului, valorile termice, in special cele diurne, vor fi mult mai ridicate decat in mod normal in aceasta perioada. Media maximelor va fi de 8 - 9 grade, iar a minimelor de la zero la doua grade Celsius. Pe data de 24 februarie vremea se va raci, iar dupa aceasta data variatiile termice nu vor fi semnificative, valorile mentinandu-se apropiate de cele normale specifice perioadei. Dupa 25 februarie, media valorilor diurne va fi cuprinsa intre zero si 3 grade Celsius, iar a celor nocturne intre -6 si -3 grade Celsius.

Temporar vor fi precipitatii mixte, mai ales in jurul datelor de 24 si 27 februarie, dar si dupa data de 1 martie.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.