Cei sapte copii cu sindrom hemolitic-uremic internati la Spitalul "Marie Curie" au o evolutie buna, a declarat luni seful Sectiei de nefrologie Mihaela Balgradean, potrivit Agerpres.

Spitalul Marie CurieFoto: mscurie.ro

"Ne mai pregatim la inca unul din cei trei dializati sa inchidem cateterul peritoneal, in sensul ca, in momentul in care nu va mai avea nevoie de dializa, are nevoie de prescriptiile generale legate de boala. (...) S-ar putea maine sau poimaine, poate chiar maine. Lucrurile merg bine. Copilul din terapie intensiva are si el o evolutie incetisor mai buna, in sensul in care a inceput sa emita o cantitate mica de urina, este inca alimentat pe sonda naso-gastrica, nu reuseste inca sa primeasca alimentatia pe cale orala. Una peste alta, sigur, si fata de situatia lui, noi suntem multumiti si revin in a spune ca fiecare are o evolutie particulara atunci cand incepe sa recupereze dupa faza acuta a bolii", a afirmat medicul.

Balgradean a spus ca, cel mai probabil, spre sfarsitul saptamanii vor mai fi externati alti doi copii si la inceputul saptamanii viitoare altii.

"Probabil, spre sfarsitul saptamanii, discutam de externarile altor doi copii care nu au mai avut dializa peritoneala si, probabil, la inceputul saptamanii viitoare, despre ceilalti, ultimii doi la care s-a suprimat dializa peritoneala. Sunt etape. Important este ca evolutia lor este buna. (...) Medicatiile si recomandarile trebuie respectate dupa externare", a punctat seful de sectie.

Mihaela Balgradean a adaugat ca in evolutia acestei boli exista niste componente care pot face medicii sa se gandeasca la posibilitatea unor complicatii pe termen lung.

"Aceste componente sunt legate de modalitatea de debut al bolii, de felul in care au raspuns la terapie, de felul in care au reactionat in diferite momente ale evolutiei lor. Pe de alta parte, lucrurile legate de afectarea renala pe termen lung se stabilesc in timp, pentru ca noi urmarim niste parametri asupra carora ne exprimam in timp in legatura cu functia renala", a declarat medicul.

Intrebata in legatura cu descoperirea unei pneumonii la autopsia unuia dintre copiii care au murit, Mihaela Balgradean a explicat ca aceasta este una dintre complicatiile bolii.

"Intre complicatiile bolii intra si afectarea pulmonara severa, iar din punct de vedere anatomo-patologic o astfel de afectare pulmonara se traduce prin manifestari similare unei pneumonii. Manifestarile anatomo-patologice, semnele anatomo-patologice sunt ale unei pneumonii, pentru ca, asa cum va spuneam, fiind vorba de o boala sistemica alaturi de plaman sunt afectate si cordul si creierul si tubul digestiv si toate celelalte aparate si sisteme", a completat nefrologul.

Ea a mentionat ca a discutat cu expertii veniti din Suedia. "Sigur ca am discutat cu expertii veniti din Suedia, sigur ca am raspuns la solicitarile, intrebarile dumnealor. Dumnealor sunt cei care vor emite concluziile finale, avand regulile proprii. Si ei sunt specialistii si au regulile legate de munca dumnealor", a spus medicul nefrolog.

Mihaela Balgradean a afirmat ca aceasta este perioada cea mai grea pe care o traverseaza de cand este angajata in Spitalul "Marie Curie".

"Eu lucrez in acest spital de cand este el, adica de 32 de ani, din 1984. Este cea mai grea perioada pe care trebuit sa o traversam din punct de vedere al unui numar mare de boli acute extrem de severe, care a presupus un volum imens de munca, foarte multe emotii si foarte mult profesionalism din partea noastra. (...) Practic a insemnat un volum de munca legat de tot ce inseamna castigarea increderii parintilor, intelegerea de catre intreaga echipa ca suntem intr-o situatie grea si un efort din toate punctele de vedere si poate, nu in ultimul rand, emotional", a spus seful de sectie.