Grupul pentru Dialog Social, Expert Forum, Freedom House Romania si Centrul Roman de Politici Europene isi exprima indignarea fata de pozitia adoptata de mai multi politicieni, institutii si de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, impotriva aplicarii legii in ce priveste trustul Intact, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Revistei 22. Cele patru organizatii ii reproseaza sefului statului ca, prin declaratiile de sustinere a Anenei 3, "a subminat autoritatea statului roman; a sugerat ca legea nu este egala pentru toti; a parut sa aiba in vedere interesele unui grup infractional mai curand decat interesul public; a subminat lupta anticoruptie".

Redam mai jos integral protestul celor patru ONG-uri publicat pe site-ul Revistei 22

"Am luat act cu indignare de concertarea mai multor factori institutionali si politici impotriva executarii legale si legitime a unei hotarari judecatoresti definitive, nepusa in executie din august 2014

In acest sens:

Organizatiile semnatare denunta incercarea unor politicieni de a lega actiunea de recuperare a ANAF de o presupusa limitare a libertatii presei. Televiziunilor din trustul Intact Media Group nu li s-a retras licenta de functionare, iar timpul scurs din august 2014 ar fi fost suficient pentru gasirea unui alt sediu pentru studiouri. Notificarea "evacuarii voluntare" poate fi contestata in justitie, televiziunile grupului Intact avand astfel la dispozitie timp suficient pentru o mutare.

Organizatiile semnatare isi exprima indignarea cu privire la hotararea Senatului Romaniei de a-l fi convocat pe primul ministru, d-l Dacian Ciolos, pentru "a da explicatii", pe data de 17 februarie. Nu exista niciun temei legal pentru ca Senatul (sau Parlamentul) sa exercite presiuni pentru a determina nerespectarea aplicarii unei legi.

Ne exprimam consternarea fata de reactia de miercuri, 17 februarie, a presedintelui Klaus Iohannis. Omitand sa sustina legalitatea actiunii statului in punerea in executie a unei hotarari judecatoresti, bagatelizind-o si depreciind-o, presedintele:

- a subminat autoritatea statului roman;

- a sugerat ca legea nu e egala pentru toti;

- a parut sa aiba in vedere interesele unui grup infractional mai curand decat interesul public

- a subminat lupta anticoruptie, care ramane incompleta daca averile dobandite fraudulos nu sunt confiscate- a abatut atentia de la problema reala a intarzierii recuperarii prejudiciului unor infractiuni (60 de milioane de euro) si a confiscarii produselor acestor infractiuni la problema

- falsa in acest caz - a limitarii libertatii presei.

Sustinem pozitia corecta adoptata recent de Consiliul Suprem al Magistraturii, sustinem pozitia corecta a primului ministru, asa cum a aparut ea in discursul initial tinut in Senat. Sustinem cu toata puterea orice luari de pozitii ale unor partide, organizatii si cetateni care nu accepta ca Romania sa redevina terenul de actiune al unor grupuri infractionale organizate. Solicitam oamenilor politici ca, inainte de orice, sa-si onoreze juramantul solemn de a respecta Constitutia si legile tarii."

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Freedom House Romania (FHR)

Expert Forum (EFOR)

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)