Institutul National al Patrimoniului si Ministerul Culturii vor relua demersurile de inscriere a ansamblului Brancusi de la Targu-Jiu pe lista patrimoniului mondial UNESCO, a anuntat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

"In data de 19 februarie 2016 se aniverseaza trecerea a 140 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brancusi. Este una dintre cele mai potrivite ocazii pentru a readuce in discutie si in actualitate valoarea exceptionala a ansamblului Brancusi de la Targu-Jiu si inscrierea acestuia pe lista patrimoniului mondial UNESCO", a spus Vlad Alexandrescu, intr-un mesaj publicat, joi seara, pe contul sau de pe platforma de socializare Facebook, scrie Mediafax.

Potrivit acestuia, Institutul National al Patrimoniului si Ministerul Culturii vor face demersurile de inscriere a sitului pe lista patrimoniului mondial UNESCO prin reluarea dosarului retras in 2014 de statul roman in urma recomandarii de neinscriere a ICOMOS (Consiliul Mondial al Monumentelor si Siturilor).

"In acest sens ne-am propus refacerea fundamentarii stiintifice a dosarului, cu alocarea atat a resurselor adecvate de timp si competente, inclusiv prin cooptarea de experti internationali in domeniu, cat si a resurselor bugetare necesare. In aceste conditii estimam ca posibila inaintarea oficiala a dosarului catre UNESCO cel mai devreme in februarie 2018 cu o depunere spre consultare prealabila cu Centrul Patrimoniului Mondial in septembrie 2017", spune Vlad Alexandrescu.

Acesta precizeaza ca Institutul National al Patrimoniului propune infiintarea unui comitet de coordonare care sa includa reprezentanti ai Ministerului Culturii, ai Institutului National al Patrimoniului, ai Ministerului Afacerilor Externe si ai autoritatilor locale.

Comitetul ar urma sa asigure "implementarea coordonata a unei strategii nationale cu privire la acest subiect, statuata printr-un program national Brancusi cu buget propriu", spune ministrul Culturii.