Peste 300 de persoane din Sibiu au semnat o petite online impotriva taierii corzilor vocale ale cainilor si le cer consilierilor municipali din Medias sa nu aprobe luni propunerea colegului lor, Ioan Ciulea, care doreste operarea cainilor care latra prea tare si deranjeaza vecinii. "Speram ca decizia municipalitatii sa fie in conformitate cu legea, asa ca va rugam sa respingeti in totalitate propunerea consilierului PPDD Ioan Ciulea de a mutila animalele", se arata in petitia online, ai carei semnatari sustin ca initiativa consilierului Ciulea este ilegala, potrivit Agerpres.

"Ne intrebam daca pe domnul consilier Ioan Ciulea il deranjeaza urletul copiilor care se joaca, plansul bebelusilor, la fel de mult cum il deranjeaza si latratul unui caine sau are probleme doar cu cainii? Ce va urma? Uciderea copiilor sau vom face copii cu acordul vecinilor daca asa veti decide dvs? Va atragem atentia ca vorbim despre o lege privind protectia animalelor, despre legislatia care protejeaza dreptul la proprietate si despre Constitutia Romaniei. Daca sunt de acord oamenii din orasul pe care il conduceti sa le cheltuiti taxele si impozitele pe procese, continuati cu aceasta aberatie care incalca drepturile fundamentale ale omului, discrimineaza si incalca drepturilor animalelor! Consideram ca se fura destul in tara asta si ne opunem cheltuirii banului public cu astfel de ineptii!", se arata in petitia on-line.

Initiatorii petitiei au fost deranjati de propunerea consilierului Ioan Ciulea si sugereaza "testarea psihiatrica a celor care detin functii publice". Potrivit unei lucrari de specialitate, "Devocalization fact sheet" a Humane Society Veterinary Medical Association, lucrare mentionata in textul petitiei, "operatia de indepartare a corzilor vocale este o operatie invaziva, dureroasa, care prezinta riscuri multiple. De la riscul anesteziei in sine si riscul de a dezvolta infectii post-operatorii, pana la riscul modificarii comportamentului animalului ca urmare a incapacitatii de a comunica, ceea ce va provoca stres animalului. Timp de 4 saptamani dupa operatie animalul nu are voie sa se joace, iar timp de 6-8 saptamani nu are voie sa latre. Ingrijirea post-operatorie este critica si este necesara internarea animalului pentru mai mult timp. Dupa operatie pot aparea nenumarate complicatii care vor pune viata cainelui in pericol."

Si Asociatia pentru Protectia Animalelor si a Padurii Animal Life din Sibiu a atras atentia joi ca propunerea consilierului Ciulea este ilegala si "contravine unor norme elementare de bun simt si umanitate".

Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu sustine de asemenea ca propunerea consilierului municipal de la Medias este ilegala, fiind caz penal daca cineva incearca "sectionarea corzilor vocale" ale cainilor, cu alt scop decat medical: "Aceasta propunere este ilegala. Se incalca Capitolul VII al Legii 205 din 2004 modificata in 2014 litera f care prevede clar ca interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor. Domnul consilier ar fi fost bine sa se consulte cu specialistii. Am vorbit cu doi colegi medici veterinari de la Medias sa discute cu el", a precizat miercuri, pentru Agerpres, Dr. Ioan Pentea, secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu.

Ioan Ciulea, consilier municipal la Medias, a depus la Primarie o propunere de hotarare locala prin care cere ca toti cetatenii din oras care au caini de curte ce latra prea tare, sa le scoata corzile vocale sau, daca nu vor sa-si opereze animalele de companie, sa le "instraineze".

"Propun modificarea si completarea Hotararii Consiliului Local Medias 52/2009 privind normele si regimul contraventiilor privind cresterea, detinerea si protectia animalelor in municipiul Medias. Propun modificarea articolului 7 prin introducerea unui aliniat nou, respectiv aliniatul 6, cu urmatorul continut: obligarea detinatorilor persoane fizice si juridice de caini care tulbura linistea publica a locatarilor la casa prin latratul continuu prin intensitate mare, acest lucru sa se faca cu acordul vecinilor in scris si totodata sa-si opereze animalul la corzile vocale sau dupa caz instrainarea animalului", propune consilierul Ciulea, in documentul inregistrat luni la Primaria Municipiului Medias.

Ioan Ciulea a declarat miercuri, ca el are un caine "civilizat", "normal", "inteligent", care "nu deranjeaza vecinii" si asa isi doreste sa fie toti cainii din curtile oamenilor din oras. Intrebat cum i-a venit ideea sa propuna un astfel de proiect, Ciulea a raspuns: "Locuiesc la curte si nu numai eu, personal, sunt deranjat de caini, si vecinii mei sunt deranjati de cainii vecinilor care au aceasta problema, care latra in nestire."