Presedintele Klaus Iohannis a luat apararea Antenei 3. Camera Deputatilor i-a facut scapati pe Madalin Voicu si Nicolae Paun. Senatul a actionat aproape la unison in apararea lui Dan Voiculescu si a trustului sau. Premierul Ciolos a criticat ANAF pentru un presupus abuz la notificarea Antenei 3. Toate s-au intamplat miercuri, la doar doua zile dupa ce presedintele Comisiei Europene dadea sperante politicienilor romani ca UE ar putea elimina MCV in cativa ani.

Filmul unei zile negre pt JustitieFoto: Colaj foto

UPDATE Numarul institutiilor ingenuncheate a crescut joi la sase dupa ce Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, s-a sesizat din oficiu in cazul notificarii de evacuare adresata Antena Group iar Consiliul National al Audiovizualului a decis sa se adreseze ANAF pentru a-si expune punctul de vedere referitor la implicatiile audiovizuale ale acestui caz. Singura institutie a statului care a taxat evenimentele recente a fost Consiliul Superior al Magistraturii, care a criticat declaratiile presedintelui Iohannis, ale premierului Ciolos si ale celorlalti oameni politici, atragand atentia ca astfel de aprecieri pun sub semnul precaritatii o procedura judiciara parte a procesului penal si pot afecta independenta si prestigiului justitiei.

Miercuri a fost o zi dura pentru justititia din Romania. Camera Deputatilor i-a facut scapati pe Madalin Voicu si Nicolae Paun. Dupa ce l-au salvat pe Madalin Voicu de la retinere si arestare preventiva, deputatii au apucat doar sa incuviinteze retinerea lui Paun, intrucat la votul care s-a dat separat pentru cererea de arestare preventiva au mai fost doar 178, adica mai putin decat jumatate plus unu din cati deputati sunt in total.

Si Senatul a actionat azi ca o institutie decuplata de la valorile democratice. Senatorii au acceptat aproape in corpore sa participe la o sedinta de infierare a premierului Ciolos si a ANAF, sedinta convocata urgent de pe o zi pe alta de presedintele Calin Popescu Tariceanu. Tariceanu s-a remarcat de altfel prin actiunile sale impotriva justitiei.

A urmat premierul Ciolos, care a dat mesaje contradictorii in fata Parlamentului. Dupa un prim discurs in care a explicat ca ANAF a aplicat legea, Ciolos a revenit cu un mesaj dur la adresa ANAF, acuzand presupuse abuzuri ale agentilor care au notificat Antena 3. Premierul a revenit totusi seara cu un mesaj pe Facebook in care a intarit sprijinul pentru actiunea ANAF. Ramane un semn de intrebare legat de rapiditatea cu care el a raspuns chemarii la ordine din partea lui Tariceanu. Ciolos a recidivat miercuri seara, pe pagina sa de facebook, facand o serie de precizari cu privire la pozitia sa in cazul Antena 3 - ANAF. Ciolos afirma ca sustine in continuare fondul interventie ANAF, atat in cazul Antena 3 cat si in general, dar ca regreta modul in care a actionat ANAF in acest caz, "prin descindere in forta care poate fi interpretata ca intimidare". (vezi si editorialul lui D. Tapalaga, "Condamn lasitatea premierului Ciolos")

Ziua s-a incheiat cu declaratia socanta a presedintelui Iohannnis, care a criticat ANAF, a victimizat Antena 3 , a sugerat ca decizia definitiva a instantei reprezinta "banale motive administrative" si a anuntat ca vor fi gasite solutii convenabile (vezi si editorialul lui C. Pantazi, "Presedintele Antenei 3: Ziua horror in care Iohannis i-a luat apararea lui Voiculescu si a calcat pe justitie")

Reamintim ca presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, declarase luni dupa o intalnire cu premierul Ciolos ca e convins ca ROmania va scapa de MCV in timpul mandatului sau. Ramane de vazut daca evenimentele de miercuri vor avea o influenta asupra MCV.