Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, marti, ca judecatoarea Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamt, care este si presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), a incalcat normele de conduita reglementate de Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, potrivit Agerpres.

Gabriela Baltag a incalcat prevederea conform careia 'judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor', potrivit unui comunicat al CSM.

Conform aceleiasi surse, hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM poate fi atacata cu contestatie la Plenul Consiliului in termen de cinci zile de la comunicare, iar hotararea Plenului poate fi atacata cu recurs la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in termen de 15 zile.

'Conform dispozitiilor (...) din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, hotararea Sectiei pentru judecatori prin care se constata incalcarea normelor de conduita reglementate de Codul deontologic ramasa irevocabila se depune la dosarul profesional al magistratului', se mai precizeaza in comunicat.

Gabriela Baltag este cea care in 2015 a cerut demisia Liviei Stanciu de la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in urma cazului Mariana Rarinca.

"Prezenta dumneavoastra in fruntea celei mai reprezentative instante, un etalon al dreptatii, pune in pericol credibilitatea magistratilor, iar in ochii unui observator obiectiv sunteti o persoana care nu mai poate beneficia de respectul acestei inalte demnitati! Dovediti onoare doamna judecator, asteptam demisia dumneavoastra!", afirma atunci Gabriela Baltag.