Plenul Curtii Constitutionale a admis marti, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului", transmite Agerpres. Decizia CCR este una importanta in privinta regimului interceptarilor, dar vom afla odata cu publicarea motivarii care este impactul sau final. Surse juridice consultate de HotNews.ro arata ca decizia Curtii poate duce la clarificarea regimului interceptarilor si a rolului fiecarei institutii.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispozitiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedura penala este neconstitutionala. Curtea a constatat ca textul criticat contravine prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin. (3), conform carora Romania este stat de drept, in care drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor sunt garantate", se precizeaza intr-un comunicat al CCR.

Curtea a constatat, totodata, ca sintagma supusa controlului nu respecta conditiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul claritatii, preciziei si predictibilitatii, intrucat "nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor".

Decizia este definitiva si general obligatorie si se va comunica Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala.

Alineatul din Codul de procedura penala supus controlului de constitutionalitate prevede ca "procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului".